„Este strategia atacurilor care să conducă la eşec”, afirmă expertul american Daveed Gartenstein-Ross, directorul Centrului pentru studiul radicalismului terorist, cu sediul la Washington.
„Osama ben Laden crede sincer că a participat la înfrângerea URSS, în Afganistan, iar scopul său este să proceseze la fel şi cu Statele Unite”, adaugă expertul.
„Conflictele din Irak şi Afganistan, incredibil de costisitoare, cheltuielile asociate acestor conflicte, dar şi cele pentru măsurile de securitate internaţionale – toate aceste întrebări sunt legitime”, subliniază Daveed Gartenstein-Ross.
În ultima ediţie a revistei editate de al-Qaida, islamiştii au scris cu cifre mari: „4.200 de dolari”. Acesta este bugetul alocat operaţiunii teroriste de trimitere a coletelor-capcană din Yemen spre Statele Unite, incident în urma căruia ţările occidentale au sporit măsurile de securitate.
„De la început, obiectivul nostru a fost economic. Obligând Occidentul să instaleze dispozitive de securitate mai eficiente pentru depistarea coletelor-capcană, va fi o sarcină economică suplimentară”, subliniază organizaţia Al-Qaida din Peninsula Arabia.
„Au schimbat strategia în ultimii doi ani. Dacă aspectele economice ale acţiunilor au fost întotdeauna importante, după criza din 2008 se concentrează mai mult pe atacuri de mică anvergură, ştiind că repercusiunile economice vor fi în favoarea teroriştilor”, explică Daveed Gartenstein-Ross.
Strategia al-Qaida, institulată „strategia rănilor multiple în scopul provocării morţii inamicului”, constă în trimiterea de colete-capcană, acte izolate ale teroriştilor-kamikaze, tentative eşuate de atentat.
Abdel Bari Atwan, directorul al-Quds al-Arabi şi autorul cărţii „Istoria secretă a al-Qaida”, este unul dintre puţinii jurnalişti care l-au intervievat de mai multe ori pe Osama ben Laden.
„Mi-a spus că scopul este să îi atragă pe teritorii arabe. Costul «războiului împotriva terorismului» este fenomenal. Atacurile împotriva transporturilor aeriene nu sunt noi. Al-Qaida le-a atacat mereu, pentru a crea panică şi a afecta economia. Şi sunt pe cale să reuşească”, subliniază specialistul.