„Eu nu cred că poate constitui pentru noi modelul european al statului social european o ţintă căre care să tindem. Nu poate pentru că ne împiedică dezvoltarea, cel mult ne poate tranforma într-un land sărac de periferie, fără multe şanse de creştere, într-un alt ritm decât cei bogaţi din Europa în aşa fel încât săi ajungem din urmă”, a susţinut Dinu Patriciu, la o dezbatere despre Constituţie.
El a menţionat că „totul începe de la Constituţie şi aici e extrem de important cum e structurat echilibrul puterilor în stat şi cum e structurată mai ales guvernarea”.
„Dacă adoptăm mimetic modelul european suntem condamnaţi la subdezvoltare pe o perioadă foarte lungă de timp pentru că modelul european taxează munca, prin impozitul direct, şi energia, prin impozitele indirecte, cele două motoare ale dezvoltării în lumea de azi. Azi munca e înlocuită de creativitate în sine. Eşti apreciat pentru creativitate, nu pentru numărul de şuruburi pe care îl produci. Impozitând munca şi energia îţi limitezi resursele de creştere”, a spus liberalul.
El a mai spus că în lume, în prezent – spre deosebire de epoca statului industrial, în care, prin constituţie, statele încercau să-şi protejeze resursele naturale – cele mai importante resurse sunt cele umane.
„Sistemul european nu stimulează creşterea resurselor umane. Sunt excepţii doar, precum Finlanda”, a mai spus Patriciu.
El a apreciat că, în ce priveşte energia, „sistemul de impozitare indirectă – TVA şi accizele – fac ca resursele energetice în Europa să fie uneori de multe ori mai scumpe decât cele din Asia de Sud-Est”.
„Aşa se explică diferenţa de ritm de creştere. Nu mă refer aici la fenomenul chinez, unde energia e subvenţionată, şi acela e bolnav”, a adăugat omnul de afaceri.