„Nu avem buget şi, implicit, nu avem nici adăposturi, aşa că tot ce putem să facem în aceste condiţii este să prindem câinii, să-i sterilizăm şi să-i returnăm în locurile din care i-am luat”, a declarat, joi seară, pentru MEDIAFAX, Robert Lorentz, directorul ASPA, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei.
Lorentz a afirmat că problemele de finanţare ale instituţiei sunt majore.
„Avem, în prezent, doar trei hingheri. Am reuşit însă transformarea mai multor îngrijitori în hingheri, iar aceştia urmează să-şi termine în curând pregătirea şi să intre şi ei în echipele de pe teren”, a spus Lorentz.
Totuşi, şeful ASPA a spus că, în condiţii similare, dar sprijinită de reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten, instituţia a reuşit, anul trecut, sterilizarea a circa 10.000 de câini. Lorentz a vorbit şi despre parteneriatele ASPA cu mai multe cabinete veterinare, unde au fost şi vor fi şi în continuare sterilizaţi gratuit câinii aduşi de bucureşteni.
„În aceste condiţii, sper să reuşim şi în viitor să avem aceleaşi rezultate, măcar legate de sterilizare. Când vom vedea de câţi bani dispunem, vom analiza şi celelalte probleme legate de adăposturi. Momentan, ne axăm, ca şi până acum, pe sterilizare, cu accent pe sterilizarea femelelor gestante”, a adăugat Lorentz.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 28 februarie, după aprobarea în CGMB a bugetului Capitalei pe 2011, că din cei 17,2 milioane de lei propuşi pentru ASPA, au fost luaţi 15 milioane de lei. Potrivit primarului general, în bugetul ASPA pentru 2011 au rămas bani care nu ajung „nici măcar pentru plata hranei câinilor deja strânşi de pe străzile Capitalei”.
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a fost înfiinţată în urma unei decizii din 30 iunie 2010 a CGMB şi înlocuieşte Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân. Potrivit proiectului aprobat atunci în CGMB, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti ar trebui să aibă 298 de posturi, din care 26 de conducere.