Fâşiile de gaz cosmic sunt imense, întinzându-se pe o distanţă de zeci de ani lumină în spaţiu. Cu ajutorul lui Herschel s-a observat că stelele noi se găsesc adesea în cele mai aglomerate părţi ale acestora. O reţea de fâşii fotografiată de Observator conţine un grup de aproximativ 100 de stele „noi născute”, potrivit NASA.
Aceste fâşii din norii interstelari au fost observate şi de alţi sateliţi pe infraroşu, dar nu s-au văzut niciodată suficient de clar pentru a putea fi măsurate. Datorită imaginilor luate de Observatorul Herschel s-a putut constata că, indiferent de lungimea sau densitatea unei fâşii, lăţimea acesteia este întotdeauna aproximativ aceeaşi.
Cercetătorii din echipa Observatorului Herschel sunt de părere că boom-ul sonic de la explozia stelelor călătoreşte printre nori de materie cosmică, pierd din energie şi se disipă, lăsând în urmă aceste fâşii de materie cosmică.
Herschel este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene, cu instrumente ştiinţifice oferite de consorţii şi institute europene şi cu o importantă participare din partea NASA.