Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, au fost plasaţi, miercuri, în detenţie pentru 15 zile, în cadrul unei anchete judiciare privind reprimarea violentă a mişcării de protest din ianuarie şi februarie, în care au fost ucise 800 de persoane, potrivit unor surse oficiale. Mişcarea s-a încheiat cu îndepărtarea regimului de la putere.
Cotidianul guvernamental Al-Ahram l-a citat, vineri, pe preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Zakaria Shalah afirmând că Mubarak ar putea fi executat, în cazul în care este găsit vinovat că a provocat moartea manifestanţilor în mod premeditat.
Shalah a anunţat că mărturia fostului ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli, care este, la rândul său, anchetat pentru că a ordonat să se tragă asupra protestatarilor, îl va transforma în complice, dacă se confirmă. Al-Adli a declarat că Mubarak i-a ordonat să utilizeze forţa contra manifestanţilor.
„Dacă acest lucru va fi dovedit, el (Mubarak) va primi aceeaşi pedeapsă ca persoana care a condus (reprimarea) şi ar putea fi vorba despre o execuţie, dacă se dovedeşte că manifestanţi paşnici au fost ucişi cu premeditare”, a spus el.
În cazul în care nu a existat o premeditare, acesta va fi condamnat la închisoare pe viaţă, a precizat preşedintele Curţii.
Mubarak ar putea fi condamnat la o pedeapsă de trei până la cinci ani, dacă se dovedeşte că, în reprimarea ordonată de acesta, au fost răniţi manifestanţi.
Ancheta ar urma să dureze cel puţin şase luni, a anunţat televiziunea de stat, citând on oficial din cadrul Ministerului Public, iar procesul cel puţin un an, potrivit lui Shalah.