În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi în jur de 28.000 de femei mor din această cauză, una dintre explicaţii fiind diagnosticarea tardivă a bolii, scrie gandul.info.
Prevenirea maladiei se poate face prin vaccinare, cu ajutorul căreia pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin, anume infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testarea periodică Babeş-Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%. Medicii precizează că infecţiile cu HPV sunt asimptomatice.
Tratamentul cancerului de col uterin se face fie prin intervenţii chirurgicale de mică amploare (nr. în cazul depistării în stadii precoce, prin testul Babeş- Papanicolaou), fie prin măsuri radicale în cele mai frecvente situaţii, precum histerectomie cu sau fără anexectomie, adică scoaterea chirurgicală a uterului cu sau fără înlăturarea ovarelor, chimioterapie şi radio-terapie.