Accesul a fost strict interzis în 12 la sută dintre clădirile aflate în zona cu un bogat patrimoniu cultural, datând în principal din secolul al XVII-lea, din cauza avariilor structurale constatate de un grup de tehnicieni specializaţi care a inspectat imobilele.
Clădirile nu urmează să fie neapărat demolate, însă majoritatea au nevoie de lucrări de reparaţii şi consolidare, potrivit unui comunicat oficial dat publicităţii de autoritatea regională din Murcia.
Cotidienele El Pais şi Publico au afirmat că între 7.500 şi 11.000 de locuitori din Lorca – oraş cu o populaţie totală de 92.700 de persoane – au rămas fără locuinţă pe termen scurt şi mediu.
În cursul zilei de joi, în oraş a fost ridicată o tabără de corturi, pentru a-i adăposti pe sinistraţi. El Pais afirmă că majoritatea corturilor au fost ocupate de muncitori imigranţi, de origine latino-americană, marocană sau subsahariană, care nu au familii sau prieteni care să-i poată găzdui în oraş.
Cutremurul de miercuri, cel mai grav înregistrat în Spania după 1956, a provocat dărâmarea faţadelor a numeroase clădiri şi chiar a clopotniţei bisericii San Diego, care datează din secolul al XVII-lea.
Seismul a avut loc într-una dintre zonele cu cel mai ridicat risc seismic din Spania, situată pe falia Alhama de Murcia.