Prima pagină » Știri externe » Scandaluri alimentare în China: 2000 de arestări şi 5000 de companii închise

Scandaluri alimentare în China: 2000 de arestări şi 5000 de companii închise

Autorităţile chineze au anunţat joi că au arestat aproximativ 2.000 de persoane şi au închis aproximativ 5.000 de companii, în cadrul unei campanii de măsuri pentru securitatea alimentară, lansată în aprilie, după o serie de scandaluri în sectorul alimentar.
Scandaluri alimentare în China: 2000 de arestări şi 5000 de companii închise

Aproximativ şase milioane de locuri de producţie şi distribuţie au fost inspectate în cadrul acestei campanii, a precizat, într-un comunicat, Comisia pentru Securitate Alimentară, adăugând că persoanele găsite vinovate vor fi tratate cu severitate.

China promite, din septembrie 2010, o aplicare strictă a pedepsei cu moartea celor vinovaţi de cele mai grave infracţiuni la adresa securităţii alimentare.

Ţara se confruntă, frecvent, cu scandaluri în acest sector. Scandaluri recente au avut în centru ulei de gătit reciclat, ouă vopsite cu coloranţi nocivi, ciuperci cancerigene, tofu (pastă de soia) contrafăcută sau vin alterat.

Autorităţile au sesizat, în aprilie, prezenţa în carnea de porc a substanţei clenbuterol, un anabolizant care reduce volumul grăsimii, în favoarea muşchilor, după ce au descoprit feluri tradiţionale chinezeşti de mâncare pregătită la aburi colorate cu agenţi chimici.

Carne de porc care conţinea atât de multe bacterii, încât devenea fluorescentă pe întuneric, a fost, de asemenea, descoperită, dar şi soia cu nitraţi cancerigeni şi orez contaminat cu metale grele. La acestea se adaugă mari cantităţi de tăiţei de orez fabricaţi din boabe stricate, vânduţi cu aditivi potenţial cancerigeni.

Scandalul cel mai răsunător rămâne cel al laptelui contaminat cu melamină, care, în 2008, a cauzat moartea a şase copii şi îmbolnăvirea altor 300.000.

Douăzeci şi una de persoane au fost judecate pentru implicare în trafic. Două au fost condamnate la moarte şi executate.