Acest război este purtat în parte de organizaţii paramilitare de extremă-dreapta sau terorişti de extremă-dreapta, de huligani şi în parte de cetăţeni furioşi, altfel respectabili. Ţările din regiune au însă o problemă gravă de autoritate. Instituţiile lor sunt slabe şi corupte. În „Estul Sălbatic”, oamenii se descurcă dacă au relaţiile corecte şi sunt dispuşi să ofere mită, comentează publicaţia germană.
În aceste condiţii, romii devin cu uşurinţă ţapi ispăşitori. Ei se află la nivelul de jos al societăţii, nu dispun de lobby şi sunt slab organizaţi politic. Împotriva lor există un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducătoare, potrivit Der Spiegel.
Viaţa comunităţilor de romi se caracterizează prin sărăcie, condiţii precare, analfabetism, lipsa asistenţei sanitare, şomaj, dependenţă de ajutorul limitat al statului, prostituţie, infracţionalitate.
Nici un stat est-european şi nici Uniunea Europeană nu au propus o strategie cuprinzătoare pentru a ajuta romii să iasă din această situaţie. Deşi unele ţări şi UE alocă ajutoare de milioane de euro pentru această comunitate, banii sunt cheltuiţi de autorităţi, pentru studii sau conferinţe, şi chiar de organizaţiile pentru romi.
Lipsa de perspectivă în estul Europei a determinat zeci de mii de romi, în special din România şi Bulgaria, să plece spre vest. Refugiaţi romi au venit în Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi, recent, chiar şi în marile oraşe ale Germaniei, unde muncesc pentru câţiva euro sau cerşesc, iar unii fură. În funcţie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.
Pentru mulţi, este mai mult decât şi-ar fi putut imagina în ţările lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est, ci este necesară o strategie coerentă la nivel european, conchide Der Spiegel, notând că succesul va veni după mai mulţi ani.