Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii moldovene, Maria Vieru, a confirmat miercuri informaţiile privind dispariţia lui Baghirov. „Deocamdată noi întreprindem toate acţiunile pentru a identifica locul unde se află acuzatul„, a declarat ea.
Site-ul de ştiri Gazeta.ru a publicat la rândul său un interviu cu Baghirov, care spune că a fugit din Republica Moldova în Ucraina, cu ajutorul unor apropiaţi.
„Recent am aterizat la Domodedovo (Moscova). Oameni apropiaţi m-au transportat peste hotarul R. Moldova cu Ucraina, din Odesa am luat primul zbor spre Moscova„, a declarat Baghirov pentru Gazeta.ru, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Timpul.
„Nu am avut probleme să trec hotarul. Chiar dacă am fi călătorit cu muzică, ţigani şi coniac e puţin probabil să fi apărut întrebări – atât e de rea acolo guvernarea„, a adăugat el.
„Intenţionez să vizitez Moldova, când voi mai dori. Acolo în curând se va schimba puterea, iar cazul meu a fost unul politic. Împotriva mea în toată Moldova au fost doar două persoane: preşedintele Marian Lupu şi Procurorul general Valeriu Zubco„, a precizat acesta.
Eduard Baghirov a fost arestat la 16 iunie la Chişinău, sub suspiciunea de implicare în violenţele din 2009 din Republica Moldova. Judecătoria Centru a hotărât însă în octombrie ca Baghirov să fie cercetat în stare de arest la domiciliu, la cererea avocatului său. Potrivit Procuraturii Generale, instanţa a ţinut cont de faptul că acuzatul a început să colaboreze cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.
Bloggerul rus trebuia să stea într-o locuinţă din Chişinău, unde rămânea când venea în Republica Moldova.
Baghirov este învinuit de serviciile de informaţii şi de Procuratură că a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009, în cadrul unui grup organizat. Procurorii susţin că bloggerul a participat şi la elaborarea unor acţiuni provocatoare, pentru a submina alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
În septembrie, Baghirov s-a aflat timp de câteva zile în greva foamei, iar Ministerul de Externe de la Moscova a cerut în mod repetat eliberarea lui şi cercetarea în stare de libertate.
La 7 aprilie 2009, o mulţime de protestatari a intrat cu forţa în sediile Parlamentului şi Preşedinţiei moldovene. Unii analişti au apreciat că evenimentele din Republica Moldova au reprezentat o „revoluţie Twitter” sau o revoltă spontană împotriva regimului comunist, iar alţii au susţinut că a fost o lovitură de stat plănuită atent.