„Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar prezintă probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finanţările în valută este o mare eroare”, a spus Isărescu.
BNR a pregătit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populaţiei la creditele în valută.
Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.
Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, a declarat săptămâna trecută că FMI a cerut ca limitarea creditului în valută să fie aplicată doar pentru creditul de consum.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat recent că noul regulament al BNR va fi aplicat, probabil, din luna decembrie. Gheţea a menţionat că BNR şi băncile au avut două runde de „negocieri”, din care a reieşit că noul regulament ar urma să se aplice pentru creditele de consum, nu şi pentru împrumuturile pentru locuinţe.