Asociaţiile – printre care se numără Coordonarea anti-NATO Strasbourg (CAOS), militanţi împotriva globalizării, capitalismului sau imperialismului, dar şi anarhişti – îşi propun să împiedice cât mai mult buna desfăşurare a summitului şi să provoace „un dezastru”.
„Trebuie să ne opunem, rezistând pe străzile din Baden-Baden şi Strasbourg. Trebuie să perturbăm desfăşurarea acestui eveniment. Facem apel pentru asedierea, înconjurarea şi blocarea întâlnirii NATO”, afirmă, pe site-ul său Internet, grupul radical Dissent. „Să facem summitul un dezastru”, proclamă grupul.
Asociaţiile anti-NATO vor organiza manifestaţii şi diverse ateliere începând de miercuri, protestele urmând să culmineze sâmbătă cu o demonstraţie de amploare, la care ar urma să participe zeci de mii de persoane, într-o zonă aflată departe de centrul oraşului Strasbourg şi supravegheată îndeaproape de poliţie.
„Până în prezent, nu au avut loc manifestaţii fără probleme legate de acest tip summit”, afirmă Pierre Ory, şef de cabinet al prefectului din regiunea Strasbourg. „Vom face tot ce trebuie pentru a asigura menţinerea ordinii publice”, adaugă el.
La Strasbourg se vor afla circa 9.000 de membri ai forţelor speciale de poliţie şi jandarmi . Ministerul francez de Interne se aşteaptă ca la proteste să participe 35.000 – 40.000 de persoane, dintre care 2.000 „reprezintă un pericol”.
În Germania vor fi mobilizaţi cel puţin 14.600 de poliţişti, iar comandantul poliţiei din landul Baden-Wuertemberg, Erwin Hetger, se aşteaptă la 15.000 – 20.000 de manifestanţi, dintre care 3.000 ar putea reprezenta riscuri.
Franţa a anunţat că, pentru asigurarea securităţii summitului, a reinstituit controalele la graniţă în perioada 20 martie – 5 aprilie.
Accesul în două zone din Strasbourg va fi permis numai pe bază de ecuson, în timp ce la Kehl 700 de locuitori, ale căror case se află în apropierea unei pasarele între Strasbourg şi Kehl, nu îşi vor putea părăsi reşedinţele fără a anunţa poliţia.