Prima pagină » Cultură-Media » Festivalul Enescu 2007 – una dintre cele mai bune ediţii

Festivalul Enescu 2007 – una dintre cele mai bune ediţii

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" a debutat sâmbătă, la Sala Palatului, cu un spectacol ce a cuprins arii din opere celebre, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, apreciind că această a XVIII-a ediţie a evenimentului va fi una dintre cele mai bune de până acum.
Festivalul Enescu 2007 - una dintre cele mai bune ediţii
02 sept. 2007, 12:36, Cultură-Media

"Cred că, una peste alta, va fi una dintre cele mai bune ediţii ale Festivalului «George Enescu»", a declarat Iorgulescu după ce asistase deja la prima jumătate din concertul de deschidere a festivalului. Spectacolul a fost susţinut de o serie de 15 solişti români de operă, de renume internaţional, alături de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

De altfel, ministrul Culturii declarase, înainte de începerea concertului, că îşi doreşte ca acesta să reprezinte un debut al festivalului pe măsura aşteptărilor şi, în special, un "succes de public".

De asemenea, Iorgulescu a descris Festivalul Enescu ca fiind un eveniment la fel de important ca şi Sibiu, Capitală Culturală Europeană. "România demonstrează că poate să organizeze două evenimente de mare amploare. Festivalul este o manifestare de tradiţie, care s-a impus pe plan naţional şi internaţional (…) Este dovada faptului că România este, într-adevăr, o putere culturală a Europei", a mai spus ministrul.

Directorul artistic al evenimentului, Ioan Holender, a spus despre spectacolul de deschidere a festivalului că este "un concert mai diferit" faţă de restul ce vor urma în zilele următoare, acesta fiind susţinut în întregime de artişti români. Nicoleta Ardelean, Anda Louise Bogza, Roxana Briban, Călin Brătescu, Cellia Costea, Elena Mosuc, Robert Nagy, Adina Niţescu, Carmen Oprişanu, Alexandru Agache, Szabo Balint, Ştefan Ignat, George Petean, Marian Talabă şi Marius Vlad au fost soliştii care au fost răsplătiţi cu aplauze îndelungi de către spectatorii de la Sala Palatului. "Şcoala românească de canto dovedeşte resurse excepţionale", a remarcat ministrul Iorgulescu.

În sala de concert cu acustica proaspăt refăcută au răsunat arii celebre din operele "Nunta lui Figaro", "Macbeth", "Tosca", "Turandot", "Manon Lescaut", "Andrea Chenier", "Werther", "Bărbierul din Sevilla", "Madama Butterfly", "La Traviata", "Lohengrin", "Semiramida", "Rigoletto", "Boema", "Don Carlos", "La Wally", "Oedipe" şi "Lucia di Lammermoor".