Lansat de o rachetă la Hawaii la ora 11.30 GMT (13.30 ora României), dispozitivul a planat în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Pacificului, „cu o viteză supersonică”, după care a ajuns pe atolul Kwajalein din insulele Marshall, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
În accepţiunea comunităţii ştiinţifice o viteză hipersonică este superioară celei de Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului, respectiv peste 6.000 de kilometri pe oră).
Kwajalein este situat la aproximativ 4.000 de kilometri sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteză se deplasa dispozitivul, care, spre deosebire de o rachetă, este manevrabil.
Obiectivul acestui prim test este acumularea unor date despre zborurile hipersonice, în special în materie de „navigare, ghidare, control şi protecţie termică”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonel Melinda Morgan.
Acest proiect, numit Armă hipersonică avansată (AHW – „Advanced Hypersonic Weapon”), este o componentă a programului de „atac mondial rapid” destinat furnizării armatei americane a mijloacelor de atacare a unor ţinte aflate la capătul celălalt al lumii cu arme convenţionale, în decurs de o oră.
Pentagonul a prevăzut un buget de 239,9 milioane de dolari în 2011 pentru acest program, dintre care 69 de milioane pentru bomba testată joi.