Spre deosebire de alţi ani, buzoienii au participat, joi, în număr foarte mare la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, punctul cel mai aşteptat al evenimentului fiind cel în care s-au împărţit 3.000 de porţii de mâncare: cârnaţi cu fasole, sarmale, de post sau cu carne, şi vin fiert, masa fiind oferită din banii Consiliului Judeţean Buzău.
Peste o mie de oameni s-au călcat în picioare la cortul unde a fost distribuită mâncarea, amplasat în faţa Prefecturii Buzău, pentru a primi câte o caserolă cu mâncare şi un pahar cu vin fiert, busculada având loc sub ochii jandarmilor.
În acest an, Consiliul Judeţean Buzău a alocat 100.000 de lei pentru manifestările de 1 Decembrie, care au cuprins şi o defilare a Gărzii de onoare şi un concert de muzică populară.
Tot de Ziua Naţională, ANTREC Buzău a lansat, în staţiunea Sărata Monteoru, un program turistic intitulat „Drumul sarmalelor”, şi la acest eveniment oamenii înghesuindu-se pentru o porţie de sarmale tradiţionale ori preparate după reţete speciale: sarmale în foi de paltin, umplute cu carne de păstrăv, sarmale în dovleac, sarmale din ciuperci, din carne de curcan sau carne de oaie.
Bucătarii din pensiunile buzoiene au expus zeci de platouri cu sarmale, dar şi bucate specifice zonei Buzăului şi Vrancei.
„În judeţul Buzău, de fapt în toată ţara, sarmalele se prepară în feluri diferite. Se folosesc carne de porc, de vită, frunze diverse, iar gustul diferă de la o zonă a ţării la alta. Drumul Sarmalelor începe astăzi la Buzău şi va continua spre Moldova, mai întâi în Vrancea, apoi va ajunge şi în Transilvania. Sigur vor fi mulţi turişti care vor alege acest program”, a spus Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.
Ea a precizat că pensiunile buzoiene au lansat „Drumul Sarmalelor”, care este un „program de turism gastronomic”, după ce s-a constatat că din ce în ce mai mulţi turişti străini cer sarmale în meniuri.