„Îi auzeam încercând să spargă uşile, chiar sub noi”, a declarat ambasadorul.
Chilcott a acuzat regimul iranian că şi-a oferit „acordul” şi „susţinerea” pentru acest atac, care a antrenat, ca răspuns, închiderea ambasadei Marii Britanii şi expulzarea, vineri, a tuturor diplomaţilor iranieni din Londra.
Manifestanţii iranieni, care devastau sediul Cancelariei, „nu au reuşit să acceadă în partea clădirii în care ne aflam noi”, a declarat ambasadorul pentru presa britanică.
Dar, „la un moment dat, au intrat într-un birou şi au declanşat un incendiu (…), lucru care ne-a obligat să ieşim”, a continuat el, adăugând că el şi membrii personalului împreună cu care se afla au avut „noroc” că mulţimea părăsise, în acel moment, incinta, îndreptându-se spre reşedinţa personalului ambasadei.
Escortaţi de poliţişti, diplomaţii britanici au fost conduşi, ulterior, spre o altă clădire, la adăpost. „Stăteam pe întuneric şi îi auzeam pe atacatori în jurul nostru. Habar nu aveam cum se va termina totul”, a spus Chilcott.
Ministrul britanic al Afacerilor Externe William Hague declara miercuri, când a anunţat închiderea ambasadei britanice din Teheran şi expulzarea în termen de 48 de ore a diplomaţilor iranieni din Londra, că devastarea ambasadei nu s-ar fi putut produce „fără consimţământul până la un anumit punct” al regimului iranian.
Dominick Chilcott a mers şi mai departe. „Iranul nu este genul de ţară în care manifestanţii se adună spontan înainte să meargă să atace o ambasadă străină. Acest tip de acţiune nu are loc decât cu acordul şi susţinerea statului”, a acuzat el.
Ambasadorul a adăugat că nu se aşteaptă la o reluare imediată a relaţiilor diplomatice normale cu Iranul. De asemenea, el a apreciat că cei care au plănuit atacul nu au prevăzut răspunsul Londrei.
„Nu se aşteptau, fără îndoială, să îi trimitem acasă pe membrii ambasadei Iranului din Londra”, a spus Chilcott.