SUA ar vrea schimbarea lui Orban, întrucât ar considera aceasta ca singura variantă pentru evitarea intrării Ungariei în incapacitate de plată, scrie cotidianul local Portfolio, potrivit Index.hu.
„Pot spune cu certitudine că nu asta este politica SUA, nu asta este poziţia noastră, iar informaţia nu este adevărată”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, citat de Bloomberg.
Ungaria are nevoie de un ajutor financiar de la UE şi FMI, după ce politicile neortodoxe ale guvernului de la Budapesta au crescut riscul ţării în ochii investitorilor. UE şi FMI au sistat, însă, în luna deembrie discuţiile cu guvernul ungar, din cauza adoptării mai multor legi neagreate de Comisia Europeană şi Fond.
Negociatorul Ungariei cu FMI, ministrul fără portofoliu Tamas Fellegi, se va confrunta la sfârşitul acestei săptămâni cu „o atmosferă teribilă” la Washington, unde se deplasează pentru discuţii cu reprezentanţi ai FMI privind o eventuală începere a negocierilor oficiale, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Index.hu.
Reprezentantul Ungariei nu va fi luat în serios la Washingtont indiferent de ce ar spune, scrie Index.
Motivul ostilităţii de la Washington este că oficialii SUA nu mai văd nicio perpectivă pentru Orban, a declarat o sursă din diplomaţia americană. A fost ridicată chiar posibilitatea ca SUA să exercite presiuni pentru schimbarea lui Orban cu un guvern de tehnocraţi, pentru evitarea falimentului. Guverne de tehnocraţi au fost numite, din cauza crizei datoriilor din zona euro, în Grecia şi Italia.
Surse apropiate UE au declarat că executivul european este decis să înfrângă rezistenţa guvernului ungar în privinţa mai multor legi deja aprobate şi cu cât Ungaria trage mai mult de timp, cu atât vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles. În decembrie Ungaria se afla într-o poziţie mai bună, dar a ajuns în prezent într-o situaţie în care UE poate cere retragerea unor legi care anterior ar fi fost acceptate la acordarea ajutorului financiar.
Poziţia Comisiei faţă de Ungaria este evidentă din faptul că în timp ce Fellegi spune în Ungaria că va discuta în curând la Bruxelles despre acordul financiar, executivul UE nu a stabilit nici măcar data unei vizite a acestuia. Comisia ar putea chiar să nu înceapă discuţiile cu negociatorul ungar, întrucât ar fi necesară o schimbare majoră a retoricii şi acţiunilor guvernului pentru ca Fellegi să fie primit la Bruxelles, scrie Index.
Potrivit siste-ului săptămânalului Figyelo, FMI va pune mai multe condiţii Ungariei pentru acordarea unei facilităţi de credit. Publicaţia ungară citează un raport care urmează să fie prezentat board-ului FMI la 18 ianuarie.
Astfel, guvernul de la Budapesta trebuie să restabilească independenţa băncii centrale, să consolideze Consiliul Fiscal, să adopte o politică fiscală mai strictă, mai ales în privinţa cheltuielilor, să reducă substanţial şi eventual să retragă taxele de criză şi să renunţe la implementarea de politici economice pe termen scurt. În plus, Ungaria ar trebui să reformeze sistemul de asistenţă socială, companiile de transport public şi să introducă posibilitatea falimentului personal.