Gazele lacrimogene sunt folosite în mod frecvent pentru dispersarea manifestanţilor, iar unii dintre aceştia au publicat pe Internet fotografii ale tuburilor şi grenadelor utilizate în Tunisia şi Egipt.
Vopsite în albastru şi argintiu, tuburile fotografiate în Tunisia poartă inscripţia „CSI” si „Made in the U.S.A.”. Compania producătoare, Combined Systems Inc., cu sediul în Pennsylvania, afirmă că proiectilul poate fi folosit eficient în timpul revoltelor, pentru dispersarea unor grupuri de manifestanţi sau pentru blocarea accesului acestora în anumite zone.
Avertismentele inscripţionate pe tuburi atrag atenţia că, aruncate direct către o persoană, tuburile pot provoca răni grave şi chiar moartea acesteia.
Şi grenadele folosite de poliţia egipteană pentru dispersarea manifestanţilor sunt produse de aceeaşi companie, care le prezintă drept un model care „eliberează un volum mare de fum şi agenţi chimici” şi care este recomandat pentru utilizare în exterior.
Conform site-ului companiei, printre clienţii acesteia se numără armata americană, serviciile vamale şi grănicerii americani, Departamentul american de Stat, dar şi Rafael Advanced Defense Systems şi Israeli Military Industries, ambele companii israeliene producătoare de armament.
Un purtător de cuvânt al companiei producătoare a afirmat că livrările în Tunisia şi Egipt nu încalcă legislaţia, iar conform Convenţiei privind armele chimice, agenţii pentru controlul revoltelor nu sunt consideraţi armament chimic decât în cazul în care sunt utilizaţi în timp de război. În aceste condiţii, producerea şi vânzarea gazelor lacrimogene este legală atât timp cât ţările beneficiare nu stochează cantităţi mari de componente chimice.