Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, din sinteza de presă privind operaţiunile de la vămi pe care a primit-o, „cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr” i s-a părut curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adică partdiul de guvernământ, pentru corupţia din vămi.
Întrebat despre operaţiunile de amploare din vămi, Băsescu a spus că, atunci când a primit sinteza de presă, a fost uluit de unele moduri de prezentare a acestei chestiuni.
El a apreciat drept „cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr” curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adică partidul de guvernământ, pentru corupţia din vamă, „încercând să prostească” telespectatorii sau cititorii.
„Sinteza de presă de azi dimineaţă m-a uluit, legat de modul cum este prezentată această acţiune. Este prezentată pe mai multe paliere. Cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr mi se pare curentul care încearcă să responsabilizeze un partid pentru corupţia din vamă, adică partidul de guvernământ, încercând să prostească telespectatorii sau ascultătorii sau cititorii… Cum este posibil să acuzi partidul de guvernământ, când această acţiune de cea mai mare amploare se petrece acum, cu acest partid la guvernare. Păi, dacă acest partid avea mecanisme de tip mafiot în interiorul deciziei lui, cum ar fi fost posibilă declanşarea operaţiunii?! Deci este o încercare de intoxicare uriaşă”, a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că este „evident” că încercarea de a lăsa la nivelul anilor 2009-2010 percepţia de cangrenă la nivelul sistemului vamal „este o mare minciună”.
„Cangrena e veche, este arhicunoscută şi tolerată de toate partidele care s-au succedat la guvernare din ’90 şi până acum. Aş aduce aminte numai lucruri sau nume cu rezonanţă din acest punct de vedere. Vă aduceţi aminte din timpul războiului iugoslav. România era acuzată de trafic de combustibil. Se făcea prin frontiere. Nu porumbelul ducea combustibil din România în fosta Iugoslavie. Sau nume celebre ca Ruşanu, Dan Radu Ruşanu sau Nini Săpunaru sau Dinu Vamă sau Diaconu”, a mai spus şeful statului.
El a apreciat că toate guvernele postdsecembriste au fost lipsite de voinţa de a interveni în zona corupţiei din vămi.
Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeu au susţinut în faţa instanţei care a decis arestarea a trei persoane în acest dosar că mita a fost luată „în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie”, afirmă surse judiciare citate de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că „solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului”.