Tunisia „îşi exprimă respingerea categorică a oricărei ingerinţe în afacerile sale interne sau (a încercărilor) de a aduce atingere suveranităţii sale”, a declarat prentru agenţia oficială TAP un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, sub acoperirea anonimatului.
Această sursă a reacţionat la declaraţia ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, potrivit căreia va cere autorizaţia de a trimite poliţişti italieni în Tunisia, cu scopul de a încerca să împiedice numeroasele plecări de imigranţi ilegali din această ţară.
Aproximativ 5.000 de imigranţi ilegali, majoritatea tunisieni, au venit, în cinci zile, pe insula italiană Lampedusa, la aproximativ 150 de kilometri de coastele tunisiene, iar Italia se teme de o criză umanitară şi a cerut ajutor internaţional.
„Deşi Tunisia este foarte ataşată de menţinerea relaţiei de prietenie şi cooperare stabilită cu Italia şi de promovarea ei, îşi exprimă uimirea faţă de această poziţie”, a adăugat oficialul citat.
Într-un comunicat, ministerul a anunţat ulterior că autorităţile de tranziţie sunt „pregătite să coopereze” cu celelalte ţări în acest dosar.
„Tunisia îşi reiterează disponibilitatea de a coopera cu ţările înfrăţite pentru a identifica soluţiile la fenomenul emigraţiei clandestine”, a precizat ministerul.
„Tunisia doreşte să examineze această problemă cu toată transparenţa cu oficialii italieni, în timpul unor contacte viitoare, în zilele următoare”, adaugă acesta.
Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a anunţat duminică seara că va efectua o vizită în Tunisia luni după-amiază, în cursul căreia se va întâlni cu premierul Mohammed Ghannouchi, cu ocazia unei călătorii programate anterior în Siria şi Iordania.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, este aşteptată, de asemenea, luni dimineaţă, în Tunisia.