Plafonarea datoriei va face parte dintr-un capitol referitor la finanţele publice din constituţia care urmează a fi adoptată până la sfârşitul lunii aprilie.
Ungaria, cel mai îndatorat stat din Europa Centrală, trebuie să convingă investitorii şi agenţiile de rating că poate reduce datoria publică într-un mod sustenabil.
„În prezent avem ca obiectiv un nivel al datoriei de stat de 55-60% din PIB, peste care vor intra în funcţiune aceste frâne automate”, a afirmat Navracsics.
Guvernul va anunţa săptămâna viitoare detalii despre un program de trei ani pentru reducerea deficitului bugetar, vital pentru prevenirea retrogradării ratingurilor suverane de către agenţiile de evaluare financiară.
Calificativele acordate Ungariei de Moody’s, Fitch şi Standard & Poor’s sunt cu o treaptă peste nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii, şi au perspectivă negativă.
Agenţia pentru Administrarea Datoriilor a anunţat recent că preluarea de către stat a activelor fondurilor private de pensii va permite reducerea imediată a datoriei publice cu 5,5 puncte procentuale, prin retragerea unor obligaţiuni.