La ora 14:54 GMT, contractele pentru petrolul Brent cu livrare în aprilie erau tranzacţionate în creştere cu 4,46 dolari, la 110,22 dolari pe baril, după un vârf al şedinţei de 110,26 dolari pe baril, nivel maxim după septembrie 2008.
Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a urcat cu 2,48 dolari, la 97,90 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după octombrie 2008.
Producţia de petrol din Libia a scăzut cu 300.000-400.000 de barili pe zi în urma închiderii unor instalaţii, potrivit calculelor Reuters.
„Dacă pierdem producţia din Libia, atunci va fi nevoie să înlocuim circa 1,6 milioane de barili de ţiţei pe zi de calitate bună, ceea ce implică probleme de logistică şi costuri”, a declarat Christophe Barret, analist la Credit Agricole CIB.
Grupul austriac OMV a anunţat miercuri că ar putea opri complet producţia din Libia, din cauza violenţelor.
Total, Repsol, ENI şi BASF au avertizat la rândul lor că reduc sau opresc activităţile.
Dacă tensiunile geopolitice vor duce la oprirea producţiei de petrol în Libia şi Algeria, preţul petrolului ar putea creşte la 220 dolari pe baril.
Guvernele din întreaga lume au trimis avioane şi nave pentru evacuarea cetăţenilor lor din Libia, al cărei lider Muammar Gaddafi a anunţat că va zdrobi revolta.
Atenţia pieţelor este orientată şi către Arabia Saudită, unde regele Abdullah a prezentat, miercuri, un pachet de beneficii de ordinul miliardelor de riyali pentru a marca revenirea sa în ţară, după ce a urmat tratamente medicale în străinătate timp de mai multe luni.
Investitorii sunt îngrijoraţi că răspândirea protestelor în această ţară ar putea perturba producţia de petrol. Arabia Saudită livrează circa 10% din petrolul mondial.