Aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au strâns din nou într-o piaţă din centrul oraşului, Cvjetni Trg, şi s-au îndreaptat apoi spre sediul Guvernului, unde erau aşteptaţi de un important cordon de poliţişti care i-a obligat să se întoarcă.
„Vrem locuri de muncă”, „Strada va face să cadă Guvernul şi opoziţia”, „Iubesc Croaţia, nu UE”, se putea citi pe pancarte, potrivit agenţiei de presă Hina.
Guvernul croat are ca obiectiv aderarea ţării la Uniunea Europeană în 2012.
„Ţăranii vor ieşi în stradă săptămâna viitoare (…). Solicităm stabilirea unei date pentru alegeri şi nu vom pleca din stradă înainte ca ei să ne-o comunice”, a Tomislav Pokrovac, un reprezentant al asociaţiilor de ţărani.
În sunetul zgomotos al fluierelor, coloana s-a îndreptat spre sediul partidului aflat la putere, Uniunea Democrată croată (HDZ, conservatori), care era de asemenea protejat de forţele de ordine.
„Vrem alegeri!”, „HDZ, plecaţi, hoţii!, au scandat ei, potrivit televiziunii naţionale (HRT) şi ediţiei online a cotidianului Jutarnji List.
Manifestanţii au părăsit apoi centrul oraşului şi au mărşăluit pe străzi timp aproape patru ore în total. Convoiului de manifestanţi i s-au alăturat mai multe mii de persoane.
În total au manifestat între 5.000 şi 10.000 de persoane, potrivit diferitelor surse.
De la sfârşitul lunii februarie, manifestaţiile împotriva Guvernului au avut loc aproape la două zile la Zagreb, dar şi în alte oraşe croate.
Aproximativ 10.000 de persoane au defilat vineri la Zagreb.
Potrivit unui sondaj prezentat duminică seară de HRT, 70 la sută din croaţi susţin mişcarea de protest împotriva Guvernului.
Economia croată s-a contractat cu 1,4 la sută în 2010 în raport cu anul precedent, al doilea recul consecutiv după o contracţie a PIB-ului cu 5,8 la sută în 2009.
Şomajul afecta în ianuarie 19,6 la sută din populaţia activă.