Autorităţile încercau să limiteze impactul economic al catastrofei, care a redus în mod drastic aprovizionarea cu electricitate în regiunea Tokyo, unde locuiesc 35 de milioane de persoane şi unde companiile şi-au suspendat parţial producţia.
Două explozii s-au produs luni la prânz la nivelul clădirii care adăposteşte reactorul numărul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, avariată în urma seismului.
Acoperişul clădirii a fost spulberat de explozie, dar incinta care adăposteşte reactorul a rezistat, a dat asigurări operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Posibilitatea unor scurgeri radioactive este „scăzută”, a adăugat Guvernul.
O explozie similară de hidrogen a avut loc sâmbătă la reactorul numărul 1 al aceleiaşi centrale, situate la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo.
Acest accident a fost evaluat la nivelul 4 pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), faţă de 5 în cazul accidentului de la Three Mile Island produs în 1979 în Statele Unite şi de 7 în cazul celui de la Cernobîl, din Ucraina în 1986.
În regiunea devastată de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 urmat de tsunami, echipele de salvare şi-au intensificat eforturile, luni dimineaţa, pentru a încerca să găsească supravieţuitori.
Dar speranţele scad de la o oră la alta în împrejurimile Sendai, unde bilanţul oficial se ridică la 1.597 de morţi, potrivit poliţiei.
Cealaltă prioritate a autorităţilor este de a acorda ajutor unui număr de 590.000 de persoane evacuate, potrivit unui bilanţ al ONU.
„Ne lipseşte în special apa potabilă. Dar (ne lipsesc) şi hrana şi informaţiile”, a mărturisit primarul din Ishinomaki, unul dintre oraşele cele mai afectate. În absenţa electricităţii, operaţiunile de salvare sunt dificil de organizat, chiar dacă „numeroase persoane şi-au oferit ajutorul”, a adăugat Hiroshi Kameyama.
Japonia a mobilizat 100.000 de militari, respectiv 40 la sută din efectivele armatei sale, în timp ce numeroase echipe de salvare străine continuă să ajungă la faţa locului.
Premierul Naoto Kan a afirmat că ţara se confruntă cu”cea mai gravă criză din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Război Mondial”.
„Capacitatea Japoniei de a se ridica depinde de fiecare dintre noi”, a adăugat şeful Guvernului, care poartă de vineri uniforma serviciilor de urgenţă.
Mai multe ţări, cum ar fi Franţa sau Germania, şi-au încurajat cetăţenii din regiunea Tokyo să plece dacă prezenţa lor nu este necesară, de teama unui accident nuclear sau a unei eventuale replici cu magnitudinea de 7 care s-ar putea produce până miercuri în nord-estul ţării.
Un cutremur cu mangnitudinea de 5,8, potrivit institutului american de geofizică USGS, a fost resimţit luni dimineaţă în regiunea Tokyo.
Această situaţie incertă îi nemulţumeşte pe investitori, avertizaţi de Guvern în legătură cu „impactul considerabil” pe care îl va avea seismul asupra activităţii economice.
Principalii constructori niponi de automobile şi-au suspendat luni producţia în toată ţara, din cauza dificultăţilor de aprovizionare.
Compania TEPCO, care deserveşte estul Japoniei, încerca luni să amâne pe cât posibil întreruperile de electricitate prevăzute pentru a normaliza cererea în timp ce 11 reactoare au fost oprite din cauza seismului. Centralele nucleare produc aproximativ o treime din electricitatea consumată în arhipelag.
Banca Japoniei a procedat la cele mai importante injecţii de lichidităţi din istoria sa, introducând pe piaţă 15.000 miliarde de yeni (131,6 miliarde de euro). „Ne luăm toate măsurile posibile pentru a asigura stabilitatea pieţelor financiare şi facilitarea operaţiunilor”, a explicat un purtător de cuvânt.
Cutremurul i-ar putea costa 34,6 miliarde de dolari pe asigurători, potrivit unei estimări a AIR Worldwide, specializată în evaluarea riscului.
Situaţia din Japonia a relansat dezbaterea privind energia nucleară mai ales în Germania sau Statele Unite, unde mai mulţi parlamentari au făcut apel la un moratoriu privind dezvoltarea unei astfel de energii.
În Franţa, unde se află numeroase centrale nucleare, Guvernul a dat asigurări că va „trage învăţăminte utile din evenimentele japoneze” pentru propriul sistem de exploatare.