„Centralele nucleare de la Balakovo (Volga) şi Rostov (în sudul ţării) se află amândouă în zone seismice active şi ar putea fi periculoase”, a declarat academicianul Vladimir Kuzneţov, membru al Consiliului public de pe lângă Agenţia rusă pentru energie atomică (Rosatom).
Premierul rus Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia nu are centrale nucleare în zone seismice şi nu intenţionează să construiască centrale nucleare în zone care prezintă astfel de riscuri.
„Centralele din Kola (nord-vest) şi Novovoronej (centru) nu corespund normelor de securitate internaţionale”, a adăugat Kuzneţov, fost inspector la centralele nucleare ruse.
Expertul a denunţat „prelungirea frenetică a perioadei de exploatare a reactoarelor vechi”, citând cazul centralei Leningradskaia (în apropiere de Sankt Petersburg), unde perioada a fost extinsă până în 2025.
Jumătate din cele 32 de reactoare exploatate în Rusia sunt de primă generaţie, iar 11 sunt de tip RBMK, utilizat la centrala de la Cernobîl, a declarat Kuzneţov.
Acest expert este un fost membru al echipelor responsabile cu înlăturarea consecinţelor catastrofei nucleare din 1986 de la centrala ucraineană, care a fost considerată accidentul nuclear civil cel mai grav din istorie.
Kuzneţov a denunţat „absenţa în Rusia (postsovietică) a unor specialişti performanţi capabili să supravegheze starea tehnică a centralelor nucleare”.
Putin a cerut marţi ministerelor de resort să realizeze un studiu asupra sectorului nuclear în Rusia, pentru a „analiza starea actuală a centralelor nucleare şi perspectivele pentru viitor”, după cutremurul din Japonia, care a provocat mai multe explozii la o centrală nucleară.
Rusia dispune în prezent de zece centrale nucleare care exploatează 32 de reactoare cu o putere de 24.242 de megawaţi. Ele au produs 169,4 miliarde de kilowaţi în 2010.