Într-un mod neaşteptat, această comparaţie a fost evocată la ultimul Consiliu European, când liderii celor 27 de state membre UE au discutat despre recunoaşterea opoziţiei libiene reunită în cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT).
„Şi au existat discuţii, chiar schimburi dure de replici între preşedintele Nicolas Sarkozy şi omologii acestuia din România şi Bulgaria. Premierul Bulgariei exprimase deja opoziţia faţă de iniţiativa de legitimare a CNT”, precizează blogul Le Monde.
„În acest Consiliu există oameni care au torturat cadrele medicale bulgare”, a acuzat Boiko Borisov, susţinut de Traian Băsescu, care, potrivit blogului Le Monde, a „profitat de ocazie pentru a regla conturi mai vechi cu Nicolas Sarkozy în legătură cu situaţia romilor şi cu opoziţia Franţei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen”.
„Problemă de sensibilitate”, a replicat Sarkozy în cursul summitului european.
„Comparaţia lui Sarkozy cu revoluţiile din 1989 pentru a justifica sprijinul oferit forţelor opoziţiei libiene a atras protestele tandemului român şi bulgar, care a dat încă o dată dovadă de solidaritate”, precizează Le Monde.
Decizia Franţei de recunoaştere a legitimităţii opoziţiei din Libia a provocat iritare în Bulgaria, Sofia afirmând că membri ai Consiliului Naţional libian de Tranziţie sunt implicaţi în torturarea cadrelor medicale bulgare care au fost deţinute în Libia. „Le-am explicat liderilor UE că reprezentanţii acestui Consiliu sunt persoane care au torturat cadrele medicale bulgare timp de opt ani”, a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov.
Premierul bulgar a comparat situaţia din Libia cu înlăturarea comunismului în Bulgaria. „Ce se petrece în Libia reaminteşte într-o manieră incredibilă de scenariul bulgar din perioada 1989-1990. Vă amintiţi ce s-a întâmplat (…), cine a preluat puterea în Bulgaria? Persoane din cadrul Biroului politic al Partidului Comunist”, a spus Borisov.
Nicolas Sarkozy a replicat: „Nu cred că există vreo ţară care să fi trecut de la dictatură la democraţie perfectă. Nu le putem spune acestor persoane că dacă au colaborat cu Muammar Kadhafi în trecut nu vom dialoga cu ele. Îşi riscă vieţile, şi-au asumat responsabilităţi”.
„Cei doi lideri nu se înşeală. Şi, la 20 de ani de la aceste evenimente, faptul că aceste remarci au fost formulate de reprezentanţii României şi Bulgariei (nu de cei ai Ungariei sau Cehiei, spre exemplu) este interesant: schimbările «democratice» de la Bucureşti şi Sofia nu au avut nimic de-a face (…) cu revoluţiile de catifea. Dar oare evenimentele din ţările arabe sunt o reeditare a evenimentelor care au avut loc în 1989 în spaţiul Pactului de la Varşovia?”, se întreabă blogul Le Monde.