„NATO va inteveni ca instrument de planificare şi conduită operaţională” în aplicarea zonei de interdicţie aeriană prevăzută de Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat ministrul miercuri, într-o conferinţă de presă.
„Nu ea (Alianţa Nord-Atlantică) este cea care va exercita pilotajul politic” al coaliţiei, care va fi încredinţat unui Comitet alcătuit din miniştrii Afacerilor Externe ai statelor participante la intervenţie şi din Liga Arabă, a precizat el.
Alain Juppe a propus, marţi, constituirea unui asemenea „grup de contact”.
Problema comandamentului operaţiunii din Libia, condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, a dat naştere, de câteva zile, unor dezbateri tensionate între occidentali.
Parisul şi Washingtonul au anunţat marţi seara că au ajuns la un acord asupra rolului NATO în coaliţie, dar l-au prezentat în moduri sensibil diferite.
Potrivit Casei Albe, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au căzut de acord ca NATO să poată juca un „rol-cheie” în comandamentul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale angajate în Libia.
Această expresie nu a fost reluată de preşedinţia franceză, care vorbeşte despre o convorbire telefonică, în care Barack Obama şi Nicolas Sarkozy „s-au înţeles asupra modalităţilor de utilizare a structurilor comandamentului NATO în sprijinul coaliţiei”.
„Zona de interdicţie aeriană este un succes, ea este respectată”, a mai dat asigurări Alain Juppe.