G7 include Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Japonia.
Întâlnirea va fi urmată pe 15 aprilie de o reuniune a ţărilor din G20, grup din care fac parte şi state emergente precum China, India şi Brazilia.
Economia Japoniei a suferit pagube de mai multe sute de miliarde de dolari, după ce a fost afectată de cutremur, tsunami şi criza nucleară. Dezastrele au perturbat livrările de produse, de la maşini la electronice.
Naţiunile din G7 au oferit ajutoare şi asistenţă, dar impactul problemelor asupra economiei mondiale nu este cunoscut încă.
Este probabil ca miniştrii de Finanţe să obţină o evaluare a situaţiei din partea Japoniei.
G7 a acţionat deja, coordonat, pe piaţa monetară, pentru a preveni aprecierea bruscă a yenului, după dezastru.
Moneda s-a apreciat în urma speculaţiilor că Japonia va repatria investiţii străine pentru a strânge fondurile necesare reconstrucţiei.
Amploarea unor astfel de repatrieri este incertă, ca şi impactul asupra creşterii economice.
G20 a devenit principalul forum de discuţii pentru problemele economiei mondiale, dar este o practică standard ca ambele grupuri să se întâlnească înaintea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale. Ambele reuniuni sunt programate pe 16 aprilie.
În afara problemei Japoniei, miniştrii G7 vor discuta şi despre eforturile de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro şi, posibil, vor încerca să convingă China să permită aprecierea yuanului.