Şeful DAE, Bogdan Mănoiu, a afirmat, marţi, că Departamentul lucrează la un astfel de act normativ, care să reglementeze controlul parlamentar asupra Guvernului în ceea ce priveşte poziţiile oficiale susţinute la nivel european în materie de politici financiar-bugetare şi legislaţie comună.
Potrivit lui Mănoiu, proiectul de act normativ urmează să fie discutat la nivelul Guvernului, după care va fi înaintat spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.
Şeful DAE a făcut aceste declaraţii la Senat, la o dezbatere organizată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi Comisia de afaceri europene, recent înfiinţată, pe tema controlului parlamentar asupra Guvernului.
Geoană a criticat absenţa unei legi prin care Parlamentul să se pronunţe asupra deciziilor pe care Guvernul le ia în materie de politici europene.
El a susţinut necesitatea ca Executivul să fie obligat să aibă un mandat din partea Parlamentului atunci când angajează România la nivelul Uniunii Europene, fie în chestiuni financiar-bugetare, fie legislative.
„În România nu există niciun fel de regulă cum angajează Guvernul poziţia României în chestiuni europene importante, ceea ce este inacceptabil”, a afirmat Geoană.
El a exemplificat cu decizia luată la nivelul Guvernului şi Preşedinţiei în ceea ce priveşte planul financiar al UE pentru 2014-2020 şi a apreciat că astfel de decizii nu pot fi luate fără o consultare şi fără un mandat din partea Parlamentului.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a afirmat că Executivul susţine promovarea unui act legislativ prin care Parlamentul să mandateze Guvernul atunci când acesta angajează România la nivelul UE.