Jurnalista Anna Poliktovskaia, un critic declarat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin, a fost împuşcată mortal la 7 octombrie 2006, gest care a generat un val de critici la nivel internaţional şi preocupări intense faţă de libertatea de expresie.
Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a declarat în august că au fost înregistrate "progrese serioase" în rezolvarea cazului, în care sunt acuzate 11 persoane.
Însă anchetatorul principal Petros Garibian a spus că bărbatul care a apăsat pe trăgaci nu se află printre aceste persoane.
"Până în prezent nu am pus sub acuzare criminalul, dar ştim cine este" a declarat Garibian într-un interviu acordat Novaia Gazeta. El nu a precizat dacă asasinul este arestat şi nici de ce nu a fost încă pus sub acuzare.
Comentariile sale alimentează suspiciunile familiei jurnalistei şi ale colegilor săi potrivit cărora, cazul nu este nici pe departe finalizat, aşa cum sugerase Ceaika.
Aceştia l-au acuzat pe procurorul general că s-ar fi grăbit să afime că ancheta este aproape de a fi finalizată pentru a câştiga puncte în plan politic. Din momentul în care Ceaika a anunţat primele arestări în acest caz, în august, doi suspecţi au fost eliberaţi din lipsă de dovezi.
Politkovskaia, în vârstă de 48 de ani, mamă a doi copii, şi-a riscat viaţa pentru a evidenţia abuzurile pe care le comit forţele de securitate în Cecenia şi în regiunile din jur.
Ea a fost împuşcată chiar de ziua de naştere a lui Putin. Apropiaţii jurnalistei au speculat faptul că este posibil ca ea să fi fost asasinată de forţele de securitate sau de cercuri oficiale, deşi Kremlinul a negat acest lucru.
Ziarul Novaia Gazeta a publicat o fotografie neclară, despre care susţinea că a fost realizată din înregistrarea camerelor de securitate aflate lângă domiciliul jurnalistei, îl arăta pe criminal, îmbrăcat în haine închise la culoare şi cu pălărie, cu câteva minute înainte de a o ucide pe Politkovskaia.
Ceaika a afirmat că această crimă a fost comandată din străinătate, pentru a-l discredita pe Putin.
"Cât despre cei care au comandat crima, avem, cum să spun, presupuneri interesante. Nu pot spune mai mult de atât", a mai afirmat Garibian în interviu. "Acum îi analizăm în special pe intermediari şi pe organizatori", a adăugat el.
Susţinătorii lui Politkovskaia şi activiştii pentru drepturile omului au organizat evenimente la Moscova şi în mai multe oraşe de pe glob, pentru a comemora un an de la moartea jurnalistei.
Preşedintele american George W. Bush, liderii Uniunii Europene şi jurnalişti de renume au cerut Moscovei să rezolve cazul.