Funeriu a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin aceste declaraţii nu vrea să arunce „cu piatra”, ci doar să stabilească nişte „fapte”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Cadrele didactice au fost prea mult minţite, li s-au vândut prea multe iluzii niciodată onorate. Am spus-o şi continuu să o spun: ceea ce s-a întâmplat cu salarizarea cadrelor didactice din 2008 încoace a fost o greşeală colectivă a întregii clase politice”, a spus Funeriu.
El a dat exemplu mai mulţi foşti miniştri ai Educaţiei care au luat decizii referitoare la salarizarea cadrelor didactice.
Astfel, Funeriu a spus că fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei „de la tribună s-a opus Legii 221/2008, iar din banca deputaţilor a votat această lege”.
„A urmat domnul Anton, pe o perioadă foarte scurtă, care a perpetuat această stare. Am avut-o apoi pe doamna Andronescu, care a votat în Parlament cu lacrimi în ochi mărirea salariilor, dar în decembrie 2009, când a ajuns ministru, nu a dat un leu în plus. Acum suntem în situaţia în care, în 2011, primim o decizie a Înaltei Curţi de Casţie şi Justiţie care spune soluţia de unificare pe o perioadă când actualul ministru nu era ministru”, a declarat Funeriu.
Funeriu a spus că angajamentul său a fost acela de a lăsa în urmă un sistem de învăţământ structurat şi „impermeabil la orice abuz sau favoritism” şi, tocmai în acest sens, a propus Legea salarizării profesorilor, împreună cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.
Ministrul Educaţiei a spus că, prin această lege, profesorii nu vor mai fi minţiţi, lucrurile urmând să fie aşezate „pe baze legislative solide”.