Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul, de 54 de ani, din Orăştie, este cercetat pentru „nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri”.
Prodan a spus că poliţiştii din Alba au oprit, joi, în trafic, la Alba Iulia, autoturismul bărbatului şi în paralel oamenii legii din Hunedoara au făcut o perchiziţie la sediul firmei acestuia.
Potrivit sursei citate, în urma perchiziţiei la sediul firmei din Orăştie au fost identificate 44 artefacte de origine dacică, unelte şi arme din fier (12 topoare cu braţe în cruce, 23 săpăligi de formă trapezoidală cu gaură de înmănuşare, trei tesle de diferite dimensiuni, două ciocane masive de formă paralelipipedică, o coasă fragmentară, un capăt de unealtă agricolă cu gaură de înmănuşare, o secure cu semn de poanson, o dăltiţă îngustă de formă dreptunghiulară), bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, cel mai probabil categoriei Tezaur.
„Din cercetări a rezultat că bunurile arheologice recuperate au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia (judeţul Hunedoara), monument înscris pe lista UNESCO, făcând obiectul comerţului ilicit de pe piaţa neagră a antichităţilor. Artefactele au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, a afirmat Prodan.
Potrivit sursei citate, bărbatul este cercetat într-un dosar mai amplu instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi care vizează o reţea care sustrăgea obiecte de patrimoniu din siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi le vindea apoi pe piaţa neagră.