Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, luni, programul de dezbatere şi adoptare a legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2008.
Astfel, până joi, 18 octombrie, cele două proiecte de lege vor fi distribuite tuturor parlamentarilor, pentru ca, în perioada 22 octombrie – 1 noiembrie, aceştia să depună amendamentele de rigoare.
Comisiile de specialitate se vor reuni, în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie, pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor către Comisiile de buget, finanţe şi bănci.
De pe 6 noiembrie până pe 22 noiembrie sunt programate dezbaterile în cadrul Comisiilor de buget, pentru a elabora şi depune rapoartele asupra celor două proiecte de lege.
Şedinţele comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se vor dezbate şi adopta legile bugetului de stat pe 2008 şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2008 sunt programate începând cu ziua de marţi, 27 noiembrie, imediat după alegerile europene.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu apreciază, într-un interviu difuzat, luni, de RFI România, că bugetul de stat pe 2008 va fi votat de Parlament şi a precizat că doreşte ca această lege să devină "un subiect de dezbatere serioasă", pentru că va afecta viaţa românilor în anul care urmează.
"România are nevoie de un buget. Acest buget nu este bugetul unui partid sau bugetul Guvernului, este bugetul unei ţări. Iar o ţară nu poate să funcţioneze fără ca bugetul să fie votat, pentru că toate cheltuielile, indiferent că sunt cele administrative, cele sociale, legate de învăţământ, de sănătate, trebuie să fie făcute. Deci, prin urmare, eu cred că plecând de la această realitate pot să spun că bugetul va fi votat", a spus premierul.
El a precizat că nu trebuie "scăpat din vedere" rolul Parlamentului, care este acela de dezbatere a proiectelor legislative ale Guvernului.
"Parlamentul este locul în care trebuie să se facă o dezbatere profundă, serioasă asupra bugetului, aşa cum se întâmplă peste tot în ţările din Europa, unde bugetul este principala lege în jurul căreia se fac dezbaterile de natură politică, fiecare formaţiune venind cu argumente, cu contraargumente, plecând de la baza doctrinară, ideologică pe care o are, aşa încât mă aştept ca acelaşi lucru să se întâmple şi în Parlament. Îmi doresc ca bugetul să devină într-adevăr un subiect de dezbatere serioasă, pentru că el va afecta viaţa românilor pe un întreg an şi, sigur, cu consecinţe pentru anii care urmează", a spus Tăriceanu.