„Activitatea de intermediere va demara printr-un proiect pilot la sfârşitul primului semestru, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute, să fie extinsă la nivelul întregii reţele de oficii poştale informatizate atât din mediul urban cât şi din cel rural. Veniturile pe care CNPR estimează să le obţină din această nouă activitate se situează în jurul sumei de şase milioane de lei, pentru al doilea semestru al anului”, potrivit datelor CNPR remise la solicitarea MEDIAFAX.
Printre tipurile de poliţe accesibile prin intermediul reţelei poştale se vor număra poliţele de răspundere civilă obligatorie (RCA), poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), cele facultative de locuinţă şi cele facultative de călătorie.
„În ceea ce priveşte încheierea parteneriatelor cu diferiţi asigurători, în vederea intermedierii poliţelor emise de către aceştia, odată cu finalizarea analizelor interne, CNPR va opta pentru acele poliţe care se bucură de popularitate în rândul cetăţenilor şi care înregistrează o cerere ridicată pe piaţa de asigurări”, se precizează în răspunsul operatorului.
La începutul lunii aprilie, acţionarii CNPR au hotărât modificarea actului constitutiv prin introducerea în obiectul de activitate secundar a codului CAEN 6622 – „activităţi ale agenţilor şi brokerilor de asigurări (asistenţă în brokeraj)”.
Modificarea actului constitutiv nu a necesitat avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), menţionează CNPR.
Intrarea Poştei Române pe piaţa brokerajului din domeniul asigurărilor se înscrie în strategia conducerii operatorului de creştere a veniturilor din alte activităţi decât cele tradiţionale.
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de peste 7.100 de oficii, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN).
Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.
Pentru 2011, bugetul CNPR prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei şi un profit brut de 2,34 milioane de lei, după ce anul trecut operatorul a avut pierderi de peste 116 milioane de lei.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă din România a scăzut cu 5,7% faţă de 2009, la 8,36 miliarde lei, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce asigurările de viaţă au urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare ale CSA.
Primele intermediate de brokerii de asigurare au scăzut uşor anul trecut, cu 0,5%, la 3,19 miliarde de lei, în timp ce ponderea subscrierilor intermediate în total piaţă a crescut cu două puncte procentuale, la 38,2%.
Potrivit datelor CSA, piaţa de brokeraj este foarte concentrată, 83% din primele intermediate fiind realizate de 100 de brokeri, dintr-un total de 530 de brokeri autorizaţi să funcţioneze la finele anului 2010.