Scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti, la 9 septembrie 2010, aprobată prin Decizia Consiliului director al FMI din 24 septembrie 2010 privea acordarea ultimei tranşe din Acordul stand-by, în valoare de 767 dolari, sumă care a intrat în rezerva Băncii Naţionale.
Comisia de buget-finanţe a respins Ordonanţa, emiţând raport negativ.
Senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat, la dezbateri, că Guvernul nu a avut nicio bază legală pentru a angaja România într-un Acord cu Fondul Monetar Internaţional prin care se împrumuta suma de aproape 20 de miliarde euro.
Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a acuzat faptul că Guvernul a propus Parlamentului adoptarea scrisorii de intenţie tardiv, după ce şi-a produs efectele, şi nu înainte de a fi trimisă Fondului.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat că Guvernul nu a respectat niciunul dintre obiectivele macro-economice asumate prin scrisoarea de intenţie şi a acuzat Executivul că solicită Parlamentului să aprobe „cu trompete şi tromboane” un acord care va greva şi mai mult bugetul public începând cu 2012.
Senatorul PSD Dan Şova a acuzat Guvernul că transformă Parlamentul într-o simplă anexă, întrucât trimite Legislativului spre adoptare un document care şi-a făcut deja efectele, cu un an în urmă.
El a afirmat că prin Acordul cu FMI banii au fost împrumutaţi doar de „Traian Băsescu şi PDL”, urmând ca banii să fie returnaţi de contribuabilii români.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că rambursarea banilor împrumutaţi de la FMI se va face, în principal, de către Banca Naţională (9,7 miliarde euro), Ministerul trebuind să returneze 6,9 miliarde euro.