Prima pagină » Politic » Şedinţa Senatului a fost suspendată, după ce PSD şi PNL au părăsit sala în semn de protest

Şedinţa Senatului a fost suspendată, după ce PSD şi PNL au părăsit sala în semn de protest

Senatorii PSD şi PNL au părăsit, miercuri, lucrările plenului, determinând suspendarea şedinţei, din lipsă de cvorum, ei protestând faţă de faptul că preşedintele de şedinţă, Alexandru Pereş, a supus la vot o cerere de reluare a votului asupra unui act normativ.
25 mai 2011, 13:25, Politic

Cu ocazia dezbaterii în plen a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 39/2011 pentru modificarea şi completarea Legii parteneriatului public-privat 178/2010, senatorii au adoptat raportul favorabil, cu amendamente, propus de Comisia economică, fiind înregistrate 45 de voturi „pentru” şi 43 „împotrivă”.

Ulterior, la votul asupra proiectului de lege de aprobare a ordonanței de urgență, preşedintele de şedinţă a anunţat că ordonanţa a fost respinsă, 49 de senatori votând „împotrivă”, 47 „pentru”, iar unul s-a abţinut.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a cerut o pauză de consultări de două minute, în urma căreia să se decidă reluarea votului asupra proiectului de act normativ.

După pauza de consultări, liderul grupului UDMR, Fekete Andras Levente, a anunţat că liderii de grup nu au ajuns la un consens şi că membrii grupului său solicită supunerea la vot a cererii lor de reluare a votului privind ordonanţa.

De asemenea, senatorul Gyorgy Frunda a susţinut că în momentul votului a existat un moment de incertitudine, iar unuii dintre parlamentari nu au votat. Votul exprimat nu reflectă decizia senatorilor, a spus el, adăugând că solicitarea de reluare a votului este una regulamentară.

În replică, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a arătat că o eventuală reluare a votului poate să aibă loc doar dacă asupra acestui lucru convin toţi liderii de grup. „Nu s-a ajuns la consens. Votul rămâne vot. Legea rămâne respinsă”, a conchis el, solicitând, la rândul său, o pauză de consultări de două minute.

Ulterior acestei pauze, preşedintele de şedinţă a supus la vot cererea UDMR, care a fost acceptată, cu 47 de voturi „pentru” şi şase voturi „împotrivă”.

La reluarea votului asupra ordonanţei de urgenţă, aceasta a fost adoptată cu 47 de voturi „pentru”.

În urma votului, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a criticat decizia lui Pereş şi a arătat că este pentru prima dată în istoria Senatului când un proiect respins este resupus votului.

Senatorul social-democrat a susţinut că Alexandru Pereş deschide astfel o practică periculoasă privind încălcarea prevederilor regulamentare.

El a anunţat că grupurile PSD, PNL şi PC se retrag de la lucrări până democrat-liberalul va reveni asupra deciziei sale.

Ca răspuns, Alexandru Pereş a subliniat că decizia sa respectă Regulamentul Senatului şi că există precedent în ceea ce privește resupunerea la vot în plenul Senatului a unor proiecte de lege.

La final, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, i-a cerut preşedintelui de şedinţă să constate că în urma retragerii grupurilor USL de la lucrări nu mai există cvorum, lucru constatat, ulterior, şi de Alexandru Pereş.

Ordonanţa de urgenţă care a trecut miercuri de Senat prevede modificarea procedurilor de selecţie a partenerilor privați, prin introducerea procedurii deschise şi a procedurii de dialog competitiv, eliminarea garanţiei de 2 la sută din valoarea estimată a contractului în cazul depunerii unei contestații.

Actul normativ corelează pragurile valorice naţionale cu cele prevăzute în legislaţia comunitară – 125.000 euro, fără TVA, pentru contracte de bunuri şi servicii şi 4.845.000 euro, fără TVA, pentru contracte pentru lucrări.