Un scandal izbucnise în decembrie 2010, când comisia pentru analizarea arhivelor fostelor servicii secrete a dezvăluit că 40 la sută dintre ambasadorii bulgari din străinătate avuseseră legături cu serviciile de informaţii.
Un amendament la legea serviciului diplomatic prevede „interzicerea accesului la posturi în Ministerul de Externe persoanelor care au avut legături cu fostele servicii secrete”, a explicat ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov.
Amendamentul încă trebuie adoptat de Parlament, dar riscă să fie anulat de Curtea Constituţională, care a luat decizii similare în trecut pentru măsuri considerate discriminatorii.
Treisprezece ambasadori bulgari, inclusiv cei de la Berlin, Atena, Beijing şi Stockholm, precum şi cei de la sediile ONU şi Unesco, au revenit la Sofia pe 1 mai.
Alţi trei ambasadori – cei de la Sarajevo, Berna şi Vatican – vor ieşi la pensie pe 30 iunie.
Ministerul de Externe nu poate numi noi şefi ai misiunilor diplomatice, dat fiind că întâmpină opoziţia preşedintelui de stânga Gheorghi Părvanov, el însuşi suspectat că ar fi colaborat cu fostele servicii secrete.
Guvernul aşteaptă încheierea mandatului lui Părvanov în ianuarie pentru a putea numi noi ambasadori sau consuli.