Ciuhandu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că „aparent” este avantajat de noua lege care prevede alegerea primarilor din primul tur, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Deşi aparent aş fi avantajat de această lege, pot să spun că, după o analiză a textului, vechea lege mi se părea mai corectă, pentru că ea conferă o credibilitatea primarului ales mult mai mare. Pentru că, în primul rând, exista posibilitatea unui al doilea tur, în măsura în care într-adevăr cetăţeanul este interesat de soarta comunei, atunci cred că una este să alegi cu o majoritate relativă un primar şi alta este să mergi la turul doi şi să cumpăneşti bine pe cine alegi”, a afirmat Ciuhandu.
El a precizat că, odată cu validarea noii legi, din cauza prezenţei scăzute la vot, unii primari ar putea fi aleşi de 10-15 la sută din cetăţenii cu drept de vot din localitea respectivă.
„Pe de altă parte, referitor la credibilitate şi reprezentativitate, se pot întâmpla şi cazuri în care primari să fie aleşi cu 10, 12, 15 la sută, deci, practic, o minoritate bine organizată se duce în ziua votului, pe fondul unei delăsări a majorităţii. Cred că există şi acest risc. Mă rog, asta a votat Parlamentul, asta se va aplica”, a spus Ciuhandu.
Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.
Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.