„Suntem în acest moment cu efectivul complet”, având 297 de observatori trimişi în Siria, a declarat Kieran Dwyer, purtătorul de cuvânt al departamentului operaţiunilor de menţinere a păcii al ONU. „Acest număr va fluctua. Este posibil ca mereu să fie unul sau doi observatori în plus sau în minus”, a menţionat Dwyer.
Trimiterea observatorilor în Siria a fost autorizată prin rezoluţia 2043 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată pe 21 aprilie.
Această rezoluţie stipulează că MISNUS are „un mandat iniţial de 90 de zile” şi va fi compusă iniţial din „300 de observatori militari neînarmaţi şi de o parte civilă corespunzătoare”. Una dintre principalele responsabilităţi este de a supraveghea încetarea focului, intrată în vigoare teoretic pe 12 aprilie, dar încălcată frecvent încă e la instaurare.
Observatorii care circulă cu ajutorul unor vehicule blindate sunt deseori ţinta tirurilor, două bombe artizanale explodând deja la trecerea convoiului lor, fără însă a fi înregistrate persoane rănite.
Atât secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cât şi mediatorul internaţional, Kofi Annan, continuă să afirme că prezenţa lor este utilă şi contribuie la atenuarea violenţelor în Siria.
Statele Unite au anunţat deja că nu vor prelungi mandatul MISNUS după 20 iunie, atunci când se termină cele 90 de zile.