Alegătorii urmează să se pronunţe în privinţa unei eventuale reveniri la energia nucleară în Italia, la care s-a renunţat prin referendum în 1987, în urma catastrofei de la Cernobîl.
Guvernul lui Berlusconi a făcut din această temă una dintre priorităţile sale, prevăzând construirea a patru centrale începând cu 2014, acestea urmând să fie puse în funcţiune în 2020. Dar în aprilie, el a oprit provizoriu acest program, fără să îl abandoneze definitiv.
Potrivit opoziţiei, Berlusconi voia mai ales să împiedice situaţia în care, din cauza enormei nepopularităţi a energiei nucleare după catastrofa de la Fukushima, italienii ar abroga, în afară de revenirea la energia nucleară şi o lege care i-ar permite să evite să se prezinte la procese din cauza obligaţiilor sale de premier.
Berlusconi este în prezent urmărit în trei dosare, dintre care unul privind scandalul Ruby, în care este acuzat că a plătit pentru serviciile unei prostituate minore şi pentru abuz de putere.
A treia temă a referendumului este liberalizarea administrării reţelei de alimentare cu apă.
Aproximativ 47,2 milioane de italieni din peninsulă şi 3,2 milioane din străinătate sunt chemaţi să voteze la acest scrutin, care se desfăşoară duminică în intervalul orar 06.00-20.00 GMT (09.00-23.00 ora României) şi luni între 05.00 şi 13.00 GMT (08.00 şi 16.00 ora României).
Miza principală a scrutinului este rata de participare, care trebuie să fie de 50 la sută plus unu din voturi pentru ca aceste referendumuri, care abrogă legi aflate în vigoare, să fie adoptate, un cvorum care nu a mai fost atins din 1995 pentru acest tip de vot.