La reuniunea NATO participă şefii de stat major din statele membre NATO şi din alte ţări partenere.
Serbia, gazda reuniunii, face parte din 2006 din Parteneriatul pentru Pace.
„Riscurile şi provocările actualei lumi moderne globalizate sunt aceleaşi pentru toţi şi necesită o dezvoltare a parteneriatului”, a declarat şeful Statului Major al armatei sârbe, Miloje Miletici.
„Naţiunile noastre se confruntă simultan cu un imperativ şi cu o constrângere. Imperativul este întreţinerea şi obţinerea capacităţilor necesare pentru a face faţă confruntărilor viitoare, constrângerea este că trebuie să o facem cu bugete constante sau inferioare”, a declarat Stephane Abrial, comandantul suprem aliat.
Conferinţa de la Belgrad se doreşte a fi mai mult tehnică decât politică, potrivit unei surse militare.
Faptul că reuniunea se desfăşoară la Belgrad este un semnal al Serbiei în direcţia NATO, chiar dacă aderarea încă nu este pe ordinea de zi.
Alianţa Nord-Atlantică rămâne foarte nepopulară în Serbia din cauza raidurilor aeriene din 1999, împotriva forţelor comandate de fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici.
„Conştienţi de emoţiile pe care NATO le-a provocat în Serbia, ne-am asumat responsabilitatea de a organiza această reuniune pentru că este în interesul ţării şi al viitorului”, a declarat ministrul sârb al Apărării, Dragan Sutanovaci.
„A rămâne izolaţi de procesul de cooperare nu ne va scuti de probleme. Parteneriatul nu este un instrument pentru recrutarea de noi membri NATO, ci un mijloc de construire a unei reţele de securitate”, a subliniat generalul Abrial.