Fundaţia Mencap a întocmit un raport în care analizează modul în care poliţiştii investighează cazuri în care sunt implicate persoane cu dizabilităţi psihice, îndeosebi cu dificultăţi de învăţare.
Raportul arată că până şi cazurile intens mediatizate sunt rezolvate în intervale foarte mari de timp, poliţiştii adoptând uneori o atitudine necorespunzătoare faţă de persoanele cu dificultăţi de învăţare.
Mencap arată că tiparul poliţienesc în 14 secţii monitorizate este tratarea cu inconsistenţă a cazurilor în care sunt implicate persoane cu dificultăţi de învăţare.
Poliţiştii nu sunt la curent şi nu înţeleg nevoile victimelor, inclusiv asistenţa de care ar trebui să beneficieze când raportează infracţiuni.
De asemenea, în multe cazuri poliţiştii ignoră astfel de persoane şi vorbesc doar cu însoţitorii lor, având chiar şi atitudini superioare faţă de victime.
Din cauza acestor atitudini, multe dintre victime nici nu raportează infracţiunile la poliţie, fiind convinse că ofiţerii nu le vor lua în serios.
Potrivit statisticilor, 90 la sută dintre persoanele cu dificultăţi de învăţare au fost hărţuite verbal sau fizic din cauza vulnerabilităţii lor.
În ciuda eforturilor poliţiei de a îşi corecta greşelile, multe persoane cu dizabilităţi psihice încă nu beneficiază de serviciile de poliţie la care au dreptul.
Mencap a cerut forţelor de poliţie să semneze o listă cu zece promisiuni, inclusiv acordarea sprijinului pentru victime cu dificultăţi de învăţare şi renunţarea la limbaje şi atitudini discriminatorii faţă de acestea.