Cei 27 de consilieri PSD şi PNL prezenţi au votat pentru organizarea acestui referendum, astfel că în data de 17 iulie locuitorii cu drept de vot sunt chemaţi la urne, urmând să voteze cu DA sau NU dacă sunt de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ teritoriale a judeţului Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Consilierii judeţeni ai PDL au anunţat cu puţin timp înainte de începerea şedinţei CJC că nu vor participa la aceasta deoarece a fost convocată nelegal.
Adrian Gheorghiţă, consilier judeţean PDL, a declarat, într-o conferinţă de presă, că altele sunt criteriile pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean.
„Conform legii, şedinţele extraordinare ale Consiliului Judeţean pot fi convocate pentru prevenirea, limitarea, înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice. Nu ne aflăm în niciunul din aceste cazuri”, a explicat Adrian Gheorghiţă.
De asemenea, Mihai Petre, un alt consilier judeţean, a anunţat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că grupul de consilieri PDL din cadrul CJC îl va sesiza pe prefect despre nelegalitatea acestei şedinţe şi îi vor solicita atacarea în contencios-administrativ a hotărârii privind organizarea referendumului.
„După şedinţa Consiliului Judeţean, îl vom sesiza pe prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, cu privire la nelegalitatea convocării acestei şedinţe a Consiliului Judeţean şi pe cale de consecinţă îi vom solicita să atace în contencios administrativ hotărârea respectivă”, a spus Mihai Petre.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a afirmat, la finalul şedinţei de miercuri, că şedinţa a fost convocată în mod legal şi i-a acuzat de laşitate pe consilierii judeţeni ai PDL pentru că nu au fost prezenţi în sală.
„Eu nu pot interpreta acest gest decât ca pe o laşitate şi ca un răspuns clar că ei sunt pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Trebuiau să vină la şedinţă, să spună punctul de vedere, argumentele pro şi contra şi să voteze în consecinţă sau să se abţină. Însă prin lipsa lor demonstrează că au primit ordin direct de la PDL să nu participe, prefecţii au primit ordin să atace în contencios administrativ organizarea referendumurilor, deşi este obligatorie consultarea cetăţenilor prin referendum la modificarea administrativ teritorială a limitelor judeţului Constanţa şi a existenţei judeţului Constanţa. (…) Şedinţa a fost constituită în mod legal”, a precizat Nicuşor Constantinescu.
El a mai spus că, în cazul în care hotărârea CJC va fi atacată în contencios-administrativ, iar instanţa va da dreptate consilierilor, atunci referendumul nu va mai fi organizat pe data de 17 iunie, ci în prima duminică după trecerea a 20 de zile de la sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei.