Cu această ocazie, va fi organizată o dezbatere despre centrul vechi şi va fi prezentată o expoziţie de fotografii cu imagini ale clădirilor din această zonă a Capitalei. Dezbaterea şi lansarea vor fi urmate de un cocktail.
Recent, editurile Cadmos şi Meronia au publicat albumul Cristinei Ţurlea „Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor”. Cuvântul înainte este semnat de academicianul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, ediţia fiind îngrijită de Stelian Ţurlea.
În preajma ultimului război mondial, în centrul istoric al Bucureştiului funcţionau, în jurul palatului vechi al Băncii Naţionale a României, aproape două sute de bănci, zona fiind extrem de importantă pentru viaţa economică a ţării, un adevărat „city” financiar-bancar. Despre cum au dispărut acestea se poate afla din acest album. Autoarea a ordonat textele albumului în felul următor: băncile, începând cu Banca Naţională a României, instituţiile de credit financiar, societăţile de asigurări, bucla încheindu-se cu Casa de pensii a BNR şi Pasajul Macca-Villacrosse.
„Faptul că doamna Cristina Ţurlea scoate în relief clădirile grupate în centrul istoric al Bucureştilor, destinate instituţiilor financiare, redeschide dezbaterea despre o problemă extrem de importantă: ce destinaţie vor dobândi, în viitorul apropiat, aceste clădiri. Sub acest aspect – dar şi din multe alte motive -, cartea este interesantă şi o recomand cititorilor”, scrie Mugur Isărescu, în Cuvântul înainte.
Cristina Ţurlea a absolvit, în 1990, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, în 1996, Şcoala Academică de Înalte Studii, în cadrul aceleiaşi universităţi, iar în 2003, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti. În 2007 obţine titlul ştiinţific de doctor în arhitectură. A publicat numeroase articole şi cercetări, în reviste de specialitate, manuale şi în cadrul sesiunilor anuale ale Academiei Române. Este autorul volumelor „Cronica restaurării Palatului Vechi BNR” (Editura Cadmos, 2010), „Arhitectura şi spaţiile publice” (Editura Cadmos, 2008) şi coautor al volumului „Banca Naţională a României şi personalităţi din istoria construcţiilor” (Editura Maşina de scris, 2006). A primit Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler.