Ministerul de Externe al Marii Britanii ar putea anula statutul diplomatic a ambasadei Ecuadorului pentru a-şi îndeplini „obligaţia legală” privind extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice şi Consulare din 1987, relatează BBC News Online.
Aceasta permite Marii Britanii să revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite eventual poliţiei să intre în clădire în vederea arestării lui Assange pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.
Assange afirmă că se teme că dacă va fi extrădat în Suedia, va fi ulterior predat autorităţilor americane.
În 2010, două femei, foste voluntare în cadrul WikiLeaks, l-au acuzat pe Assange, cetăţean australian, de agresiune sexuală, în timpul unor conferinţe organizate la Stockholm.
Assange afirmă că relaţiile au fost consensuale şi că acuzaţiile sunt motivate politic.
Ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, a apreciat că ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange s-a refugiat de la 19 iunie, ar putea fi luată cu asalt dacă australianul nu este preluat de britanici cu scopul extrădării sale în Suedia.
„Ar putea să ne ia cu asalt ambasada, dacă Ecuadorul nu îl predă pe Julian Assange”, a declarat Patino.
Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.