„În prezent sunt necesare măsuri concrete şi finanţări precise”, a declarat Viviane Reding într-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir.
„O măsură concretă, de altfel încurajată de Comisia Europeană, ar fi ridicarea măsurilor tranzitorii care limitează accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii în Franţa. Această măsură ar trimite un semnal puternic romilor originari din această ţară”, a adăugat ea.
O reuniune pe tema romilor va avea loc în cursul după-amiezii la Paris în prezenţa premierului Jean-Marc Ayrault, după demolarea mai multor tabere în cursul verii.
În urma acestor demolări, Comisia a pus din nou Franţa sub supraveghere la începutul lui august, la fel ca în 2010, şi a amintit necesitatea respectării unor garanţii împotriva expulzărilor arbitrare şi a unor tratamente discriminatorii.
„Taberele ilegale ridică probleme şi autorităţile naţionale au dreptate să se intereseze de acest lucru. Îndepărtarea romilor din teritoriu nu este totuşi o soluţie pentru această problemă: este o politică pe termen scurt, fără efect durabil. Trebuie privilegiate integrarea economică şi socială”, apreciază Reding.
Această integrare „este atât responsabilitatea ţării de primire, cât şi a ţării de origine„. „Vorbim despre cetăţeni europeni”, a declarat ea.
Vicepreşedintele Comisiei subliniază că 470.000 de euro din fonduri regionale europene au fost implicate în proiectele de dezvoltare a „satelor de inserţie” din marile metropole franceze cum ar fi Lille şi Lyon. „Rămâne să vedem rezultatele”, precizează ea.