Comisie pentru supravegherea utilizării banilor la alegeri

Guvernul a decis înfiinţarea unei Comisii de Transparenţă formată din reprezentanţi ai partidelor parlamentare, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai Clubului Român de Presă, care va supraveghea, în perioada electorală, modul în care sunt cheltuite fondurile pentru organizarea alegerilor locale.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Comisie pentru supravegherea utilizării banilor la alegeri

Comisie pentru supravegherea utilizării banilor la alegeri (Imagine: Mediafax Foto)

"Executivul a decis înfiinţarea, în perioada electorală, a unei Comisii de Transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Comisia va fi formată din câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare, din doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă. Componenţa nominală a Comisiei pentru transparenţă va fi stabilită de către preşedintele Comisiei tehnice centrale, pe baza propunerilor formulate de partidele politice parlamentare, organizaţiile neguvernamentale şi Clubul Român de Presă.

Ordonatorii de credite vor informa periodic Comisia pentru transparenţă cu privire la efectuarea cheltuielilor pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Executivul a decis totodată suplimentarea cu 50% faţă de normativele în vigoare, în perioada martie-iunie 2008, a consumului de carburanţi şi a cheltuielilor telefonice efectuate de autorităţile administraţiei publice implicate în organizarea alegerilor şi a stabilit cuantumul indemnizaţiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale, a informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar care participă la executarea operaţiunilor generate de activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile locale.

Astfel, membrii Biroului Electoral Central, primesc, începând cu data încheierii procesului–verbal de învestire, o indemnizaţie de 50 lei pe zi de activitate, iar statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care participă la executarea operaţiunilor generate de activitatea de la Biroul Electoral Central primesc o indemnizaţie de 35 lei pe zi de activitate.

Membrii birourilor electorale de circumscripţie şi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 50 lei pe zi de activitate.

Prin zi de activitate se înţelege munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de 6 ore pe zi.

Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi impozitate.

De asemenea, membrii birourilor electorale care au domiciliul în alte localităţi beneficiază de indemnizaţia de delegare, precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare.

Pe perioada exercitării atribuţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, membrii birourilor electorale, statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar vor primi, de la instituţiile la care sunt angajaţi, drepturile salariale cuvenite.

Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, vor include în bugetele proprii pe 2008 prevederi corespunzătoare pentru decontarea cheltuielilor necesare în vederea desfăşurării procesului electoral, conform hotărârii de guvern.

Pentru reîntregirea fondurilor utilizate în procesul electoral, autorităţile administraţiei publice locale vor achita Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, prin instituţiile prefectului, din bugetele proprii, în termen de 60 de zile de la încheierea alegerilor, sumele utilizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral.

În termen de 60 de zile de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, sumele puse la dispoziţia Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Autorităţii Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, respectiv Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică şi rămase neutilizate se vor restitui, în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Sumele alocate Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru prefecturi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru desfăşurarea procesului electoral, se vor vira cu această destinaţie în bugetul fiecărei instituţii a prefectului, iar decontarea cheltuielilor respective va fi efectuată cu respectarea prevederilor legale, se mai arată în hotărâre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici