Guvernul a modificat hotărârile alegerilor locale

Guvernul a modificat, miercuri, hotărârile privind organizarea alegerilor locale prin includerea unui model suplimentar de buletin de vot, astfel încât să permită alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Guvernul a modificat hotărârile alegerilor locale

Guvernul a modificat hotărârile alegerilor locale (Imagine: Mediafax Foto)

"Data de organizare a alegerilor locale nu a fost modificată", au afirmat sursele.

Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

"Au fost aprobate o serie de modificări tehnice pentru alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, fără ca data de organizare a scrutinului să fie modificată", a spus Voicu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că actele normative pentru organizarea alegerilor locale includ şi o restricţie, referitoare la imposibilitatea candidaturilor duble pentru funcţia de primar şi cea de preşedinte de consiliu judeţean.

"Nu este vorba de o restrângere a drepturilor cumva. În cazul în care o persoană câştigă două voturi uninominale, la primărie, de exemplu, şi consiliu judeţean şi după aceea optează, trebuie să se organizeze încă o dată alegerile pentru funcţia rămasă vacantă, ceea ce nu e valabil, de exemplu, pentru alegerea unui consilier judeţean care poate să candideze şi la funcţia de preşedinte al CJ. Nu e o problemă pentru că lista cuprinde înlocuitori, deci această restricţie nu este nicidecum legată decât de considerente de ordin practic şi de respect faţă de cetăţeni", a spus Tăriceanu.

Într-un comunicat transmis ulterior de către Guvern se arată că Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă şi două hotărâri care vor permite alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene în baza sistemului de vot uninominal,

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale corelează textul legii alegerilor locale cu apariţia votului uninominal al preşedintelui CJ, în sensul că, în caz de vacantare a acestei funcţii, să se poată organiza alegeri locale parţiale şi pentru preşedintele CJ, în aceleaşi condiţii organizatorice ca şi alegerile parţiale pentru primari.

Se stabileşte ca dată pentru depunerea candidaturilor pentru preşedinte al CJ, aceeaşi dată cu cea pentru depunerea celorlalte tipuri de candidaturi la aceste alegeri, adică cu 40 de zile anterior zilei votării şi se introduce posibilitatea candidaţilor independenţi de a candida la preşedinţia consiliului judeţean.

Este extins textul care se referea la posibilitatea unui susţinător al candidatului independent de a susţine o singură candidatură şi la preşedintele consiliului judeţean şi sunt reintroduse elementele tehnice privind procedura de numărare a voturilor şi de centralizare a rezultatelor votării introduse prin OUG 20/2008 cu introducerea în aceste proceduri şi a noţiunii de preşedinte al consiliului judeţean.

Se extinde prevederea conform căreia nu se pot organiza alegeri parţiale pentru primari cu un an înainte de data alegerilor la termen şi la preşedinţii consiliilor judeţene şi se stabileşte plafonul în limita căruia se pot face cheltuieli de campanie pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean la 3500 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat.

Prin hotărârea Guvernului privind modificarea şi completarea unor acte normative emise pentru buna organizare a alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din 2008 s-au reglementat şi problemele generate de introducerea votului uninominal pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, se arată în comunicat.

Astfel, s-a introdus, în hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor faptul că la aceeaşi dată, 1 iunie 2008, se organizează şi alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene.

A fost introdus un model de buletin de vot pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean şi s-au făcut modificările necesare în programul calendaristic al alegerilor 1 iunie 2008, modificări generate de votul uninominal la preşedintele CJ.

S-a introdus şi un model de tabel ce va cuprinde lista de susţinători ai candidatului independent la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Prin hotătârea Guvernului pentru modificarea şi completarea HG 272/2008 privind stabilirea modelelor proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 2008 se introduc două noi modele ce proces verbal, pe care se va face centralizarea rezultatelor alegerii preşedintelui consiliului judeţean la biroul electoral al secţiei de votare, respectiv la cel de circumscripţie judeţeană.

Victor Paul Dobre, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a precizat că dacă se vacantează mandatul în cazul preşedintelui de consiliu judeţean sub limita de un an de la alegerile la termen, nu se mai organizează alegeri parţiale, ca în cazul primarilor sau a consilierilor locali şi judeţeni.

"Pe cale de consecinţă, am prevăzut posibilitatea ca în ceilalţi trei ani, în caz de vacantare, să fie organizate alegeri parţiale inclusive pentru preşedintele CJ. De asemenea, a trebuit să facem o corecţie la Legea finanţării partidelor politice şi pentru fiecare candidat la consiliul judeţean se stabilişte plafonul de cheltuieli în limita a 3.500 salarii minime pe economie, pentru primarii de municipii limita fiind de 2.500 salarii", a spus Dobre.

Modelul buletinului de vot pentru alegerea preşedintelui CJ ales uninominal este similar cu modelul buletinului de vot pentru primarul Capitalei.

Preşedintele PNL, premierul Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei BPC, că ţine să elimine speculaţiile privind modul de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene, menţionând că Guvernul va modifica hotărârile date, în conformitate cu Legea votului uniniominal.

Liderul liberal a reiterat şi faptul că alegerile locale se vor organiza în 1 şi, respectiv, 15 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, care au fost publicate în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, care au fost publicate în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, judecătorii apreciind că legea este constituţională.

Joi, Legea votului uninominal a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici