Preoţii pot candida ca independenţi pentru funcţii de consilier local sau consilier judeţean

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a hotărât, vineri, că preoţii pot participa la alegeri ca independenţi pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcţiile de primar.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Preoţii pot candida ca independenţi pentru funcţii de consilier local sau consilier judeţean

Preoţii pot candida ca independenţi pentru funcţii de consilier local sau consilier judeţean (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române, Sfântul Sinod a hotărât menţinerea unei decizii din 2004 privind interzicere implicării clerului în politică.

"Constatând însă necesitatea disocierii angajamentului preotului în politica partinică, de prelungire a activităţii sale pastoral-sociale în viaţa comunităţii locale, în calitate de consilier local sau consilier judeţean independent, având aprobarea arhiereului conducător al unei eparhii şi în urma discuţiilor care au avut loc şi a convergenţei opiniilor exprimate, Sfântul Sinod a hotărât totodată, aplicând principiul iconomiei (dispensă) ca, de la caz la caz, preoţii care-şi exprimă în scris dorinţa de a candida numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale şi consiliile judeţene, să primească aprobarea chiriarhilor lor", potrivit aceluiaşi comunicat.

Aprobarea va fi acordată în urma analizei solicitărilor preoţilor respectiv, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial şi numai a acelora consideraţi "capabili" să promoveze interesele comunităţii în consiliile locale şi judeţene.

Dacă, însă, se dovedeşte că preotul nu corespunde cerinţelor mandatului încredinţat, de a lucra şi apăra interesele comunităţii locale, atunci i se retrage aprobarea.

Această hotărâre adoptată de Sfântul Sinod este aplicabilă numai până când se vor găsi membrii ai laicului ortodox, bine pregătiţi pentru a reprezenta interesele comunităţilor locale în care se află şi ortodocşi, a mai hotărât Sfântul Sinod.

Înainte de această decizie, Sfântul Sinod a analizat mai multe hotărâri ale Înalţilor Prelaţi din perioada 1996-2004.

Hotărârile Sfântului Sinod din perioada 1996-2004 arată că "preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradincţie cu învăţătura şi morala creştin ortodoxă".

"Opţiunea sa politică se exprimă prin vot. În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale, arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală. Cel care va încălca aceste reguli va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea preoţească pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile Eparhiale", potrivit comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici