- Home
- Alegeri europarlamentare
- VIENA, (04.06.2009, 08:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetăţenii est-europeni, puţin interesaţi de alegerile pentru PE
Alegerile pentru Parlamentul European sunt departe de a genera entuziasm în noile state membre ale Uniunii Europene, în mare parte din cauza lipsei de informaţii despre instituţiile blocului comunitar şi a lipsei de interes faţă de activitatea de la Bruxelles şi Strasbourg.
Urmărește
12 afișări
Cetăţenii est-europeni, puţin interesaţi de alegerile pentru PE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unui Eurobarometru efectuat în primăvară, la alegeri vor participa numai 34 la sută din cele 375 de milioane de alegători din Uniunea Europeană.
În privinţa celor zece ţări est-europene, rata de participare variază între 46 la sută în Cehia şi 13 la sută în Polonia, potrivit institutelor europene de sondare a opiniei.
Ajutată de faptul că deţine preşedinţia Uniunii Europene, Cehia reuşeşte, spre deosebire de vecinii săi, să stârnească interesul pentru acest scrutin. Dacă în 2004 rata de participare la europarlamentare a fost de 28 la sută, la alegerile din iunie aceasta s-ar putea dubla, mai mult de jumătate dintre cehi urmând să participe la vot, conform institutului STEM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Democrativa 2, cu Ciolacu tatuat, a renăscut după ce a pierdut alegerile. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Vezi mai multe articole din categoria alegeri-europarlamentare
Potrivit analistului Vladimira Dvorakova, acest scrutin este considerat de "rangul al doilea", dar le permite cetăţenilor să-şi exprime nemulţumirea faţă de politica naţională. În octombrie, Cehia organizează alegeri legislative anticipate, ca urmare a demisiei Guvernului liberal condus de Mirek Topolanek din cauza unui vot de neîncredere în Parlamentul naţional, la sfârşitul lui martie.
În Polonia, numai 13 la sută din alegători intenţionează să voteze la 7 iunie, aceasta fiind cea mai scăzută rată de participare din Uniunea Europeană.
"Trebuie să le arătăm cetăţenilor polonezi că Parlamentul European decide şi în domenii foarte concrete ale vieţii lor, cum sunt preţurile curselor aeriene, ale comunicărilor telefonice sau ale Internetului", a declarat şeful diplomaţiei poloneze, Mikolaj Dowgielewicz.
Mai resemnat, Ireneusz Krzeminski, politolog la Universitatea din Varşovia, explică rata scăzută de participare prin "moştenirea comunismului" în Polonia. "În prezent, oamenii nu mai sunt obligaţi să meargă să voteze, şi nu se duc", afirmă el.
În Slovacia, unde jumătate din populaţie nu era informată despre alegeri în februarie, la vot vor participa numai 15 la sută dintre alegători, faţă de 16 la sută în 2004. În această ţară, precum în cele mai multe alte ţări din estul Europei, criza economică a afectat considerabil cheltuielile electorale.
În România, numărul numărul dezbaterilor sau al afişelor electorale este redus, deoarece "pe timp de criză nu se risipesc bani", a afirmat Cristian Preda, consilier prezidenţial şi al treilea pe lista Partidului Democrat-Liberal aflat la putere. Potrivit sondajelor, cel puţin un alegător din trei ar urma să voteze la alegerile europarlamentare.
În Ungaria, ţară puternic afectată din toamnă de recesiunea economică, rata de participare ar putea oscila în jurul procentului de 38 la sută, similar cu cel de la alegerile din 2004. Candidaţii opoziţiei de dreapta ar putea obţine 15 sau 16 din cele 22 de locuri din Parlamentul European, cu o campanie concentrată pe măsurile de austeritate întreprinse de Guvernul de tranziţie, format din tehnocraţi şi susţinut de socialişti.
În Bulgaria, alegerile europene reprezintă un test pentru scrutinul legislativ de la 5 iulie. Potrivit institutului Gallup, chiar dacă alegătorii au de şapte ori mai multă încredere în deputaţii europeni decât în cei naţionali, numai un cetăţean bulgar din trei va vota.
Cât despre ţările baltice, unde populaţia este puţin informată în legătură cu Uniunea Europeană, numai cetăţenii letoni urmează să voteze în număr mare, deoarece scrutinul coincide cu alegerile regionale şi municipale.
Rata de participare ar putea ajunge în Estonia la 30 la sută, în special datorită votului electronic, apreciat de tineri. Lituanienii nu sunt deloc entuziasmaţi deoarece nu au o imagine bună despre europarlamentari, potrivit politologului Alvydas Lukosaitis, care a menţionat că "există printre candidaţi zeci de persoane care au probleme cu justiţia".
Material realizat de Răzvan Mihalascu; razvan.mihalascu@mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Elevii cu 10 pe linie vor putea promova 2 ani într-unul. Expert în educație: „Va face foarte mult rău”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe