- Home
- Alegeri europarlamentare
- VIENA, (04.06.2009, 08:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetăţenii est-europeni, puţin interesaţi de alegerile pentru PE
Alegerile pentru Parlamentul European sunt departe de a genera entuziasm în noile state membre ale Uniunii Europene, în mare parte din cauza lipsei de informaţii despre instituţiile blocului comunitar şi a lipsei de interes faţă de activitatea de la Bruxelles şi Strasbourg.
Urmărește
11 afișări
Cetăţenii est-europeni, puţin interesaţi de alegerile pentru PE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unui Eurobarometru efectuat în primăvară, la alegeri vor participa numai 34 la sută din cele 375 de milioane de alegători din Uniunea Europeană.
În privinţa celor zece ţări est-europene, rata de participare variază între 46 la sută în Cehia şi 13 la sută în Polonia, potrivit institutelor europene de sondare a opiniei.
Ajutată de faptul că deţine preşedinţia Uniunii Europene, Cehia reuşeşte, spre deosebire de vecinii săi, să stârnească interesul pentru acest scrutin. Dacă în 2004 rata de participare la europarlamentare a fost de 28 la sută, la alegerile din iunie aceasta s-ar putea dubla, mai mult de jumătate dintre cehi urmând să participe la vot, conform institutului STEM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Vezi mai multe articole din categoria alegeri-europarlamentare
Potrivit analistului Vladimira Dvorakova, acest scrutin este considerat de "rangul al doilea", dar le permite cetăţenilor să-şi exprime nemulţumirea faţă de politica naţională. În octombrie, Cehia organizează alegeri legislative anticipate, ca urmare a demisiei Guvernului liberal condus de Mirek Topolanek din cauza unui vot de neîncredere în Parlamentul naţional, la sfârşitul lui martie.
În Polonia, numai 13 la sută din alegători intenţionează să voteze la 7 iunie, aceasta fiind cea mai scăzută rată de participare din Uniunea Europeană.
"Trebuie să le arătăm cetăţenilor polonezi că Parlamentul European decide şi în domenii foarte concrete ale vieţii lor, cum sunt preţurile curselor aeriene, ale comunicărilor telefonice sau ale Internetului", a declarat şeful diplomaţiei poloneze, Mikolaj Dowgielewicz.
Mai resemnat, Ireneusz Krzeminski, politolog la Universitatea din Varşovia, explică rata scăzută de participare prin "moştenirea comunismului" în Polonia. "În prezent, oamenii nu mai sunt obligaţi să meargă să voteze, şi nu se duc", afirmă el.
În Slovacia, unde jumătate din populaţie nu era informată despre alegeri în februarie, la vot vor participa numai 15 la sută dintre alegători, faţă de 16 la sută în 2004. În această ţară, precum în cele mai multe alte ţări din estul Europei, criza economică a afectat considerabil cheltuielile electorale.
În România, numărul numărul dezbaterilor sau al afişelor electorale este redus, deoarece "pe timp de criză nu se risipesc bani", a afirmat Cristian Preda, consilier prezidenţial şi al treilea pe lista Partidului Democrat-Liberal aflat la putere. Potrivit sondajelor, cel puţin un alegător din trei ar urma să voteze la alegerile europarlamentare.
În Ungaria, ţară puternic afectată din toamnă de recesiunea economică, rata de participare ar putea oscila în jurul procentului de 38 la sută, similar cu cel de la alegerile din 2004. Candidaţii opoziţiei de dreapta ar putea obţine 15 sau 16 din cele 22 de locuri din Parlamentul European, cu o campanie concentrată pe măsurile de austeritate întreprinse de Guvernul de tranziţie, format din tehnocraţi şi susţinut de socialişti.
În Bulgaria, alegerile europene reprezintă un test pentru scrutinul legislativ de la 5 iulie. Potrivit institutului Gallup, chiar dacă alegătorii au de şapte ori mai multă încredere în deputaţii europeni decât în cei naţionali, numai un cetăţean bulgar din trei va vota.
Cât despre ţările baltice, unde populaţia este puţin informată în legătură cu Uniunea Europeană, numai cetăţenii letoni urmează să voteze în număr mare, deoarece scrutinul coincide cu alegerile regionale şi municipale.
Rata de participare ar putea ajunge în Estonia la 30 la sută, în special datorită votului electronic, apreciat de tineri. Lituanienii nu sunt deloc entuziasmaţi deoarece nu au o imagine bună despre europarlamentari, potrivit politologului Alvydas Lukosaitis, care a menţionat că "există printre candidaţi zeci de persoane care au probleme cu justiţia".
Material realizat de Răzvan Mihalascu; razvan.mihalascu@mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe